Cukinia zapiekana w kremie czosnkowo-jogurtowym. Jest o wiele delikatniejsza niż smażona.

Kolejny świetny sposób na przygotowane lubianej przez wszystkich cukinii.  Dzięki temu przepisowi te zdrowe warzywo będzie cudownie smaczne i soczyste.

Możesz również je upiec w piekarniku, zrób jak Ci wygodniej.  W wersji pieczonej do ciasta dodaj tylko więcej mąki i piecz danie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 190 stopni. Cukinię trzeba odwrócić podczas pieczenia, polecam też dodać trochę oleju do ciasta.

Potrzebujesz:

  • 200 g jogurtu
  • 100 g mąki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Cukinię umyj, osusz i pokrój grubsze krążki. Możesz je posolić jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne. Delikatnie wymieszaj jogurt z mąką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę.

Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć z niewielką ilością mleka lub śmietanki. Namocz cukinię w tej mieszance i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozgrzej olej i dodaj na patelnię cukinię. Piecz na złoty kolor przez około dwie do trzech minut z każdej strony.

Wyjmij i połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!