Cukinia zapiekana w kremie czosnkowo-jogurtowym. Jest o wiele delikatniejsza niż smażona.
1 017
Kolejny świetny sposób na przygotowane lubianej przez wszystkich cukinii. Dzięki temu przepisowi te zdrowe warzywo będzie cudownie smaczne i soczyste.
Możesz również je upiec w piekarniku, zrób jak Ci wygodniej. W wersji pieczonej do ciasta dodaj tylko więcej mąki i piecz danie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 190 stopni. Cukinię trzeba odwrócić podczas pieczenia, polecam też dodać trochę oleju do ciasta.
Potrzebujesz:
200 g jogurtu
100 g mąki
1 średniej wielkości cukinia
2 jajka
pietruszka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokrój grubsze krążki. Możesz je posolić jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne. Delikatnie wymieszaj jogurt z mąką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę.
Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć z niewielką ilością mleka lub śmietanki. Namocz cukinię w tej mieszance i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozgrzej olej i dodaj na patelnię cukinię.Piecz na złoty kolor przez około dwie do trzech minut z każdej strony.
Wyjmij i połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Życzę smacznego!