Mamy na to sposób – wychodzą zawsze idealnie. Co zrobić aby naleśniki nie przyklejały się do patelni.
9 012
Moja babcia wiedziała, jak zrobić idealne naleśniki. Każdy z nich był jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Dzięki niej i moi bliscy mogą cieszyć się smakiem tego przepysznego dania. Co ważne nie posiadają one dziur, więc nadzienie z nich nie wypłynie!
Są one łatwe w przygotowaniu i bardzo mocne. Idealny do każdego rodzaju nadzienia. Możesz też zrobić z nich np. koperty z serem, ziołami i grzybami . Ser się rozpuści, ale na pewno nie wycieknie!
SKŁADNIKI
4 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
4 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka wrzątku
wanilia
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Dobrze ubite jajka to podstawa solidnych naleśników. Ubij je z cukrem, dodaj trochę wanilii i soli. Teraz możesz dodać mleko, olej i kontynuować ubijanie.
Magicznym składnikiem gwarantującym gładkie naleśniki bez ani jednej dziurki jest skrobia. Należy ją dodać wraz z wrzącą wodą, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Mąkę dodaj na końcu i stopniowo, aby w naleśnikach nie było ani jednej grudki.
Teraz rozgrzej patelnię z olejem i zacznij smażyć. Gotowe naleśniki możesz nadziewać ulubionymi składnikami. Możesz np. zetrzeć twardy ser, posiekać drobno ugotowane grzyby i dodać trochę koperku. Będzie to świetna opcja na wytrawny obiad.