Przepis na marynatę do soczystego kurczaka według przepisu cioci Zosi. Doświadczone gospodynie wiedzą jak go przygotować.
6 421
Doświadczone gospodynie wiedzą, że kluczem do soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka jest dobra marynata. Czasami droga do idealnej receptury wymaga wielu eksperymentów i prób.
Dziś zdradzę Ci, mój ulubiony sposób jak zrobić marynatę do kurczaka z sosem sojowym i miodem. Sprawi ona, że kurczak będzie delikatny, soczysty i bardzo pachnący!
Składniki
1,2 kg mięsa z kurczaka (podudzia lub skrzydełka)
4 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka czerwonej papryki i czarnego pieprzu
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Najpierw musisz przygotować mięso z kurczaka. Dobrze umyj, odetnij trochę nadmiaru tłuszczu i je posól. Pamiętaj jednak, że w marynacie znajdzie się słony sos sojowy więc nie przesadzaj z jej dodatkiem. Na każdym podudziu warto wykonać kilka małych, ukośnych nacięć : w ten sposób mięso lepiej się zamarynuje i szybciej upiecze.
Teraz przygotowuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj w misce ketchup, miód, paprykę, pieprz, sos sojowy, olej roślinny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko to dobrze wymieszaj i nasmaruj mięso powstałą marynatą. Przykryj pojemnik z kurczakiem folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180 ℃. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Ułóż na niej kurczaka i przykryj go pergaminem. Mięso piecz przez 40 minut. Po tym czasie zdejmij górny pergamin i piecz przez kolejne 10-15 minut.
Nie mamy wątpliwości, że ta marynata stanie się Twoim kulinarnym ulubieńcem. Smacznego!