Mój przepis na wszystkie okazje. Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada: Sernik z mlekiem skondensowanym.
4 164
Przedstawiamy Państwu przepis na pyszny sernik z dodatkiem skondensowanego mleka, który zasmakuje każdemu!
SKŁADNIKI
białka 6 sztuk,
żółtka 6 sztuk,
ser z wiaderka 1 kg,
sól,
skórka z jednej cytryny starta,
36% śmietana 100 ml,
śmietankowy budyń bez cukru 2 opakowania,
mleko słodzone skondensowane 1 puszka.
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj mikser, wrzuć do niego żółtka, ser, skondensowane mleko, sok i skórkę cytrynową oraz budyniowy proszek. Nastaw działanie na najniższe obroty i miksuj wszystko przez około kwadrans. Białka jajek wraz z dodatkiem soli ubij na gładko.
Po upływie kwadransa delikatnie wymieszaj powstałą konsystencję za pomocą łyżki. Weź tortownicę i przelej do niej powstałe konsystencje. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około pół godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu zmień temperaturę pieczenia na 150 stopni, zaś ciasto nakryj papierem do pieczenia. W takiej formie piecz je kolejne 40 minut.
Pozostaw ciasto w piekarniku aż do czasu jego wystygnięcia. Wyjmij ciasto z formy i udekoruj za pomocą polewy lub cukru pudru.