Proste i bardzo smaczne. Zaskoczyłam moją rodzinę tą doskonałą przekąską z cukinii.
Doskonała przekąska z cukinii, którą możesz przygotować w kilka minut i smakuje fantastycznie. Będzie także piękną ozdobą stołu nawet na uroczystych okazjach typu urodziny czy święta!
Potrzebujesz:
Baza:
- cukinia – 2 szt. (około 800g)
- jajka – 3 szt.
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- sól – dla smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
- mąka – 4-5 łyżek
Nadzienie:
- Serek śmietankowy – 200 g
- czosnek – 3 ząbki
- pomidory – 2-3 szt.
- ulubione zioła – do smaku
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Weź 2 młode cukinie, odetnij końce i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Włóż starte warzywo do miski, posól i odstaw na 10-15 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki ciasta. Do miski wbij 3 jajka, dopraw solą i zmielonym czarnym pieprzem i lekko ubij.
Następnie dodaj 2 łyżki śmietany i wymieszaj. Po 10 minutach cukinia wypuściła wystarczającą ilość soku, teraz dobrze ją odciśnij i dodaj do masy jajecznej. Wsyp 4 łyżki mąki i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na blaszce o wymiarach 30 × 40 cm ułóż warstwę papieru do pieczenia.
Ciasto wylej na przygotowaną formę. Jeśli nie masz pewności co do jakości swojego papieru, lepiej posmaruj go dodatkowo olejem słonecznikowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-25 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Do serka śmietankowego dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dobrze wymieszaj. Pomidory pokrój w bardzo cienkie plasterki. Gdy baza z cukinii będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Następnie ostrożnie zdejmij papier do pieczenia i zacznij układać na niej nadzienie. Posmaruj serkiem, ułóż pomidory i posyp posiekanymi ziołami np. bazylią albo pietruszką.