Każdemu zasmakuje. Żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej: Fantastyczny pomysł na mięso mielone, śmietanę i kapustę.

Przygotuj delikatny, soczysty i niesamowicie smaczny posiłek w domu według naszej prostej receptury. Świetny sposób na karmienie moich dzieci warzywami, ponieważ nie bardzo tego lubią.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • olej roślinny
  • 1/2 średniej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • pietruszka

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki na tarce. Smaż cebulę na oleju roślinnym przez 2 minuty.

Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 minuty. Pokrój kapustę na cienkie plasterki, włóż na patelnię. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Posolić mieszankę warzywną, wymieszać, włożyć do miski i ostudzić. Następnie dodać mięso mielone, sól, pieprz czarny, kolendrę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać.

Z mieszanki formujemy klopsiki rękami. Kładziemy je na macie. Klopsiki smażymy na złoto z obu stron.

Pokrój cebulę i smaż na oleju przez 2 minuty. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kolejne 2 minuty.

Zetrzyj pomidory do miski na grubej tarce. Wlej miksturę do rondla. Mieszaj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj sól, czarny pieprz, cukier i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj śmietankę i wszystko razem wymieszaj.

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i umieść w nim klopsiki. Na wierzchu posmaruj przygotowany sos. Piec 35 minut w 190°C.

Po upieczeniu klopsiki udekorować natką pietruszki i można je podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!