Najlepsze ciasto pod słońcem. Wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i dodać owoce.
923
Przepis na pyszne letnie ciasto, które nigdy Ci się nie znudzi.
Jest niezwykle delikatne, pyszne i można do niego użyć dowolnych owoców świeżych lub konserwowych. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
250 g twarogu – drobno grudkowaty
250 g cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
250 g półprodukt. mąka
1 proszek do pieczenia
Dodatkowo:
Truskawki
Cukier puder do posypania
Alternatywnie inne owoce:
Maliny
Morele
Jeżyny
Porzeczki
Owoce konserwowane
Przygotowanie:
Ciasto: W misce ubij cukier, jajka i wanilię. Stopniowo dodawać olej i ubijać.
Następnie do ciasta dodajemy twarożek. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia.
Ciasto wylewamy na klasyczny pyłek posmarowany i posypany mąką. Owoce układamy na cieście według smaku.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 25 minut (każda kontrolowana przez piekarnik). Niech ciasto ostygnie.
I posyp cukrem pudrem. Ciasto doskonale komponuje się również z innymi owocami, takimi jak mandarynki, maliny czy inne owoce. Jeśli używasz owoców w puszkach, polecam nie dodawać cukru do ciasta. Życzymy smacznego! 🙂