Najlepsze ciasto pod słońcem. Wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i dodać owoce.

Przepis na pyszne letnie ciasto, które nigdy Ci się nie znudzi.

Jest niezwykle delikatne, pyszne i można do niego użyć dowolnych owoców świeżych lub konserwowych. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g twarogu – drobno grudkowaty
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 250 g półprodukt. mąka
  • 1 proszek do pieczenia

Dodatkowo:

  • Truskawki
  • Cukier puder do posypania

Alternatywnie inne owoce:

  • Maliny
  • Morele
  • Jeżyny
  • Porzeczki
  • Owoce konserwowane

Przygotowanie:

Ciasto: W misce ubij cukier, jajka i wanilię. Stopniowo dodawać olej i ubijać.

Następnie do ciasta dodajemy twarożek. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia.

Ciasto wylewamy na klasyczny pyłek posmarowany i posypany mąką. Owoce układamy na cieście według smaku.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 25 minut (każda kontrolowana przez piekarnik). Niech ciasto ostygnie.

I posyp cukrem pudrem. Ciasto doskonale komponuje się również z innymi owocami, takimi jak mandarynki, maliny czy inne owoce. Jeśli używasz owoców w puszkach, polecam nie dodawać cukru do ciasta. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!