Pyszne kawałki kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem. Dawno nie jadłaś lepszego mięsa.

Zapomnij o tradycyjnych pieczonych udkach z kurczaka i wypróbuj ten przepis. Wspaniały sos śmietanowo-musztardowy sprawi, że wszyscy przy stole będą zachwyceni!

Potrzebujesz:

  • 6 kawałków kurczaka (uda lub piersi z kurczaka bez skóry)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Na sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki parmezanu
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:
Zdejmij skórę z ud kurczaka, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawy i oliwę wymieszaj w małej miseczce. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą. Podgrzej patelnię i ułóż na niej przygotowane mięso. Smaż na średnim ogniu przez 5 – 7 minut, a w międzyczasie przygotuj sos.

Cebulę umyj i pokrój. Dodaj do miski pół szklanki wody, śmietanę, musztardę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj resztę wody i ponownie wymieszaj. Na patelni obróć udka kurczaka na drugą stronę, ponownie smaż przez około 7 minut. Jeśli są już dobrze podsmażone, wyjmij je z patelni na talerz.

Na patelnię włóż teraz masło, rozpuść, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Teraz wlej śmietanową mieszankę na patelnię. Następnie dodaj posiekane zioła. Wsyp parmezan i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Teraz włóż ponownie mięso na patelnię, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Po tym czasie odwróć udka na drugą stronę i duś jeszcze przez chwilę.

Gotowe- możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!