Ciasto bananowe z musem czekoladowym. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
655
Lubisz słodkie desery z bananami? Banany bardzo dobrze komponują się z musem czekoladowym, więc koniecznie spróbuj tego naprawdę pysznego ciasta bananowego.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
125 g masła
250 g mąki
100 g cukru
50 g migdałów
1 jajko
Nadzienie:
200 g czekolady
50 ml bitej śmietany
50 g masła
250 g serka śmietankowego lub mascarpone
100 g cukru pudru
2 łyżki rumu
250 ml bitej śmietany
3 banany
PRZYGOTOWANIE:
Włóż migdały do blendera i zmiksuj. Zimne masło zetrzyj na drobnej tarce, dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Doda migdały, cukier i jajko. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę i wstaw do lodówki na pół godziny.
Weź tortownicę i dociśnij ciasto do dna i brzegów formy. Schładzaj tak długo, aż piekarnik się nagrzeje.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy tortownicę z lodówki, kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem i zawijamy brzegi w folię aluminiową, ponieważ w ten sposób ciasto nie odchodzi od formy podczas pieczenia. Pieczemy około 10 minut, następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 7-10 minut.
W małym rondelku podgrzej bitą śmietanę (50 ml) z masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, roztopić mieszając i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij resztę bitej śmietany (250 ml). W drugiej misce wymieszaj serek śmietankowy lub mascarpone, cukier puder i rum. Na koniec wymieszaj masę sera śmietankowego z kremem czekoladowym, a następnie dodaj sztywną bitą śmietanę.
Zimny spód posmaruj śmietanką, na wierzch ułóż banany, a następnie posmaruj resztą kremu. Schłódź i podawaj.