Lepiej zrób więcej słoików. Zaskoczę Cię tym przepisem: Pyszne babcine pomidory z kapustą.
1 900
Kiedy robię przetwory na zimę wszyscy domownicy są zaangażowani. Mąż pomaga w krojeniu, dzieci myją, a ja wszystko wkładam do słoików. Ciągle próbuję czegoś nowego, ale mam też swoje sprawdzone przepisy.
Jeden z moich ulubionych to babcine pomidory z kapustą na zimę. Smak tej mieszanki pamiętam z dzieciństwa i nadal bardzo go lubię! W zimowe wieczory moja babcia smażyła ziemniaki i otwierała słoik chrupiącej kapusty z soczystymi marynowanymi pomidorami.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
1 biała kapusta
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
100 ml octu
liść laurowy, ziarna pieprzu
trzy litrowy słoik
Przygotowanie:
Posiekaj kapustę, umyj pomidory i odstaw na kilka minut. Umieść warstwę kapusty, 2 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu na dnie wysterylizowanego słoika.
Następnie dodaj warstwę pomidorów. Zmieniaj warzywa, aby całkowicie wypełnić słoik.
Warzywa zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier i zagotuj.
Wlej płyn z powrotem do słoika, dodaj ocet i natychmiast zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoik do góry dnem, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
To wszystko, przystawka z pomidorów i kapusty jest gotowa. Jestem pewien, że Ci się spodoba. Smacznego!