Łatwa i może być wypełniona czymkolwiek. Bardzo szybka rolada: Przepis.
948
Doskonałe strudle z kwaśną śmietaną, które są bardzo smaczne i delikatne. ponadto są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Nadziejemy wszystkim: twarogiem, rodzynkami, wiśniami, jabłkami itp. U nas to wielki hit, ponieważ jest łatwy i pyszny!
Składniki:
Ciasto
30 dkg mąki pszennej
trochę soli
1 całe jajko
1 szklanka kwaśnej śmietany
Wyrabianie
10 dkg mąki pszennej
10 dkg tłuszczu lub margaryny
Przed pieczeniem
kwaśna śmietana zmieszana z odrobiną oleju
Dodatkowo
nadzienie do smaku + śmietana
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na ciasto.
Rozwałkuj powstałe ciasto wałkiem do ciasta. Rozwałkuj na grubość pół centymetra.
Na wierzch wymieszaj mąkę z letnim tłuszczem (lub margaryną). Następnie rozwałkowane ciasto posmarować tą mieszanką.
Zwiń się jak bułka. Wkładamy go do lodówki (można go zostawić), aby tłuszcz lub margaryna do pieczenia stwardniały. Pokrój bułkę na 4 części. Zwiń każdy w cienki arkusz.
Umieść nadzienie na środku. Posmaruj śmietaną i zwiń.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Wierzch posmaruj olejem i kwaśną śmietaną.
Upiec ciastka na złoty kolor w ciągu 30-35 minut . Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Nadziejemy wszystkim: twarogiem, rodzynkami, wiśniami, jabłkami itp. Życzymy smacznego! 🙂