Bez konserw i gotowania – to najlepszy dodatek, jaki znam. Warzywna surówka – najlepszy przepis.
870
Doskonała domowa surówka. Jest niezwykle popularna w naszym kraju i smakuje wysmienicie.
Składniki:
2,5 kg kapusty
1 kg papryki (ja użyłam kolorowych)
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
15 dg cukru
500 ml octu
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Przygotujemy wszystkie warzywa. Zetrzyj lub drobno posiekaj kapustę.
Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Obierz cebulę. Drobno posiekaj.
Umyj i drobno posiekaj paprykę. Alternatywnie można też zetrzeć na tarce paprykę i cebulę – jest to o wiele wygodniejsze n.p.
Przygotuj opatrunek: Z cukru, octu, oleju i koca (przesiać przez sito, nie dodawać gorczycy) przygotowujemy mieszankę do podlewania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do mieszanki warzywnej.
Dobrze wymieszaj, aby warzywa się połączyły i odstaw na 24 godziny. Następnie po prostu włóż do szklanki z sokiem. Zamknąć i przechowywać w lodówce.
Nie musisz sterylizować. Dżem starcza na bardzo długo , to znaczy pod warunkiem, że wcześniej go nie zjesz. Tutaj znika bardzo szybko.
Z podanej dawki dostałem około 15 małych szklanek.