Obfity posiłek, który rozgrzeje i napełni całą rodzinę. Niebiański ragout z kurczaka ze śmietaną.
1 319
Nasza zupa z kurczaka jest obfita, pożywna i bosko pyszna. Zupa przygotowywana jest z wielu warzyw, mięsa i przypraw – pokochają ją zarówno młodzi, jak i starsi.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
trochę oliwy z oliwek
2 buraki
1/2 selera
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 papryka
2 litry wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
1 czerwona cebula
3 marchewki
1/2 kalarepy
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
1 pomidor
2 liście laurowe
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obierz czerwoną cebulę. Drobno posiekaj.
Marchewkę pokroić w krążki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Umyj pomidora i paprykę. Przekrojony na pół.
W rondelku podgrzej trochę oleju i dodaj cebulę. Smaż cebulę przez kilka minut, aż będzie miękka. Następnie dodaj pierś z kurczaka.
Dopraw solą i pieprzem i smaż na biało. Następnie dodaj buraki, kalarepę, seler, czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Posyp miksturę papryką i dokładnie wymieszaj. Wlej decylitr wody. Mieszaj, aż papryka się rozpuści.
Następnie zalać resztą wody, dodać ziemniaki, paprykę, pomidor i liść laurowy. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie spróbuj zupy. W razie potrzeby dopraw solą.
Zmniejszmy temperaturę do minimum. Przykryj pokrywką. Gotuj przez 30 minut , aż wszystko będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z mąką, aż nie będzie grudek, następnie dodać chochlę zupy. Mieszamy.
Powoli przecedź miksturę do zupy i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i wyłącz ogień.