Ciasto wyrabiamy w 1 minutę, zostawiamy w zamrażarce na 10 minut, pieczemy kolejne 10 minut i powstają pyszne ciasteczka.

Przepis na pyszne ciasteczka zawsze się przydaje.

A gdy preparat jest ekspresowy, jest bezcenny. Cała rodzina jest szczęśliwa i nie spędzisz pół dnia w kuchni.

Idealna przekąska nawet na wizytę, którą dzięki temu przepisowi możesz przygotować dosłownie w kilka minut! Te ciasteczka będą pyszne przez kilka dni, więc jeśli nie zjesz ich wszystkich od razu, możesz je zachować na kolejny dzień.

Wszyscy je kochają, a przygotowanie jest bardzo szybkie. Możesz mieć je na biurku nawet codziennie. Mają przyjemną chrupiącą konsystencję i pyszny smak.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej + trochę mąki, jeśli ciasto się klei
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g śmietany lub jogurtu

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski. Dodaj zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj ręcznie.

Następnie dodaj jajko, cukier i śmietanę lub jogurt. Ugniataj trochę ciasto, a jeśli jest bardzo lepkie, dodaj trochę więcej mąki. To ciasto działa dobrze.

Za chwilę staje się gładka i zwarta. Teraz włóż ciasto do zamrażarki na 10-20 minut lub jeśli chcesz przygotować je wcześniej, możesz zostawić je w lodówce (minimum 1-2 godziny). Po tym czasie blat posyp odrobiną mąki, przełóż na niego ciasto. I ruszamy.

Ciasto pokroić dekoracyjną krajarką, posmarować białkiem jaja i posypać cukrem pudrem.  Kawałki ciasta układamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 13-14 minut.

Gdy ciasteczka są złociste, są gotowe i możemy je podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!