Ciasto wyrabiamy w 1 minutę, zostawiamy w zamrażarce na 10 minut, pieczemy kolejne 10 minut i powstają pyszne ciasteczka.
2 547
Przepis na pyszne ciasteczka zawsze się przydaje.
A gdy preparat jest ekspresowy, jest bezcenny. Cała rodzina jest szczęśliwa i nie spędzisz pół dnia w kuchni.
Idealna przekąska nawet na wizytę, którą dzięki temu przepisowi możesz przygotować dosłownie w kilka minut! Te ciasteczka będą pyszne przez kilka dni, więc jeśli nie zjesz ich wszystkich od razu, możesz je zachować na kolejny dzień.
Wszyscy je kochają, a przygotowanie jest bardzo szybkie. Możesz mieć je na biurku nawet codziennie. Mają przyjemną chrupiącą konsystencję i pyszny smak.
Składniki:
200 g mąki pszennej + trochę mąki, jeśli ciasto się klei
100 g masła
1 jajko
30 g cukru pudru
60 g śmietany lub jogurtu
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do miski. Dodaj zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj ręcznie.
Następnie dodaj jajko, cukier i śmietanę lub jogurt. Ugniataj trochę ciasto, a jeśli jest bardzo lepkie, dodaj trochę więcej mąki. To ciasto działa dobrze.
Za chwilę staje się gładka i zwarta. Teraz włóż ciasto do zamrażarki na 10-20 minut lub jeśli chcesz przygotować je wcześniej, możesz zostawić je w lodówce (minimum 1-2 godziny). Po tym czasie blat posyp odrobiną mąki, przełóż na niego ciasto. I ruszamy.
Ciasto pokroić dekoracyjną krajarką, posmarować białkiem jaja i posypać cukrem pudrem. Kawałki ciasta układamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 13-14 minut.
Gdy ciasteczka są złociste, są gotowe i możemy je podawać. Smacznego!