Wszyscy goście byli zachwyceni. Te roladki z cukinii z kurczakiem stały się hitem.
588
Niesamowita dobroć ze zwykłej cukinii i kurczaka. Przygotuj tę letnią przekąskę dla swoich gości, a będą zachwyceni. Roladki z cukinii, które świetnie smakują na ciepło lub na zimno można podawać np. z ulubionymi sosami.
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
1 duża cukinia
100 g prosciutto lub szynki lub boczku
Sól
zmielony czarny pieprz
2-3 jajka
60 g bułki tartej
Do nadzienia:
60 g serka śmietankowego
50 g parmezanu
50 g twardego żółtego sera
talerz o wymiarach 24 x 32 cm
Przygotowanie:
Do miski rozbić 2 jajka, dodać sól i pieprz. Ubij widelcem.
Umyj cukinię, odetnij końce. Pokrój go wzdłuż na cienkie plasterki.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki.
Przykryj je folią spożywczą i postukaj w mięso tłuczkiem. Sól i pieprz każdy arkusz po obu stronach. Na wierzchu połóż plasterek cukinii.
Przykryj plasterkiem szynki. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Wymieszaj oba sery w misce z serkiem śmietankowym.
Rozłóż to nadzienie na szynce. Starannie zwijamy wszystko w rolkę. Przygotowane bułki zawijamy w jajko i bułkę tartą.
Przed pieczeniem przyklej trzy z nich na szpikulec. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w nagrzanym piekarniku.
Piec w 180 °C przez około 20 minut. Po upieczeniu podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!