Szybko i smacznie. Przygotuj tą babeczkę po fińsku w 25 minut.
1 227
Tego typu babeczki są łatwe w wykonanie, bardzo delikatne w środku, po prostu pyszne w smaku.
Ten przepis świetnie się sprawdzi podczas nieoczekiwanej wizyty gości, babeczki możemy również wykonać jako deser dla zwykłej kolacji rodzinnej. Te babeczki nadają się idealnie do porannej kawy.
Składniki:
szklanka mąki
szklanka cukru
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka cukrem, następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (jeśli nie mamy w domu kwaśnej śmietany, może ją zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem).
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę (wlana masa powinna wypełniać w 2/3 objętości formy), wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, następnie wyjmujemy z foremki.
Po ostudzeniu możemy według uznania udekorować babkę i ją podawać. Smacznego !