Szybko i smacznie. Przygotuj tą babeczkę po fińsku w 25 minut.

Tego typu babeczki są łatwe w wykonanie, bardzo delikatne w środku, po prostu pyszne w smaku.

Ten przepis świetnie się sprawdzi podczas nieoczekiwanej wizyty gości, babeczki możemy również wykonać jako deser dla zwykłej kolacji rodzinnej. Te babeczki nadają się idealnie do porannej kawy.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W misce ubijamy jajka cukrem, następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (jeśli nie mamy w domu kwaśnej śmietany, może ją zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem).

Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę (wlana masa powinna wypełniać w 2/3 objętości formy), wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut, następnie wyjmujemy z foremki.

Po ostudzeniu możemy według uznania udekorować babkę i ją podawać. Smacznego !

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!