Pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko i gotowe. W 15 min przygotuj te obłędne w smaku placki.

Pomysłów na dania z kapustą może być wiele. warto zauważyć, że są one tanie, bardzo smacznego, a do tego nie tuczą. W związku z czym mogą się nimi zajadać osoby, które stają się dobrze odżywiać i dbać o swoją wagę.

Najbardziej popularne potrawy z wykorzystaniem kapusty to oczywiście bigos ,a także uwielbiane przez wiele osób pierogi z kapustą i grzybami. Tutaj znajdziesz przepis na przepyszne placki z kapustą,na których przygotowanie poświęcisz jedynie kwadrans.

Placki z kapustą

Składniki:

  • kapusta – 400 g
  • kefir – 200 ml
  • jajko – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • mąka – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy lub siekamy i umieszczamy w dużej misce. Cebulę tarkujemy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do kapusty. Mieszamy składniki.

Do miski dodajemy kefir, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy jajko. Mieszamy wszystko dokładnie do do momentu, kiedy uzyskamy masę, która będzie miała konsystencję gęstej śmietany.

Tak przygotowaną masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, następnie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 7 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placki łyżką na patelnię – jak zwykłe placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron do uzyskania złotej barwy.

Gotowe placki układamy na ręczniku papierowym, by dokładnie odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Smak placków idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub ze śmietaną.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!