Pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko i gotowe. W 15 min przygotuj te obłędne w smaku placki.
1 209
Pomysłów na dania z kapustą może być wiele. warto zauważyć, że są one tanie, bardzo smacznego, a do tego nie tuczą. W związku z czym mogą się nimi zajadać osoby, które stają się dobrze odżywiać i dbać o swoją wagę.
Najbardziej popularne potrawy z wykorzystaniem kapusty to oczywiście bigos ,a także uwielbiane przez wiele osób pierogi z kapustą i grzybami. Tutaj znajdziesz przepis na przepyszne placki z kapustą,na których przygotowanie poświęcisz jedynie kwadrans.
Placki z kapustą
Składniki:
kapusta – 400 g
kefir – 200 ml
jajko – 1 szt
cebula – 1 szt
mąka – 4 łyżki
proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
olej – 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy lub siekamy i umieszczamy w dużej misce. Cebulę tarkujemy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do kapusty. Mieszamy składniki.
Do miski dodajemy kefir, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy jajko. Mieszamy wszystko dokładnie do do momentu, kiedy uzyskamy masę, która będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
Tak przygotowaną masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, następnie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 7 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placki łyżką na patelnię – jak zwykłe placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron do uzyskania złotej barwy.
Gotowe placki układamy na ręczniku papierowym, by dokładnie odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Smak placków idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub ze śmietaną.