Jest pyszny nawet dla tych, którzy nie przepadają za warzywami. Ten przepis jest doskonałym połączeniem buraków i śmietany.

Smak i zalety buraków wszyscy znają od dzieciństwa.

Te na bazie śmietany, które dziś proponuję, są wyjątkowe, ponieważ zawierają śmietanę. Kremowa konsystencja śmietany zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za burakami. W tym przepisie wykorzystano buraki w śmietanie.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1 ząbek czosnku
  • Cebula – 180g
  • Kwaśna śmietana 150g
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Sól i czarny pieprz

Jak przygotować:

Buraki pokrój w cienkie plasterki, obierając je. Na oleju podsmaż posiekaną i obraną cebulę. Dodaj paski buraków. Często mieszaj i smaż przez 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i sól do smaku.

Przykryj rondel pokrywką i gotuj buraki w śmietanie przez 20 minut. Aby uniknąć przywierania, często mieszaj. Wyłóż krem i buraki na talerz. Przyozdobić świeżymi ziołami. Ten przepis można wykorzystać jako dodatek do każdego dania z mięsa czerwonego lub drobiowego, a także do dań rybnych.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!