Lubczyk to silna i charakteryzująca się mocnym kłączem roślina, która ma wielorakie zastosowanie. Oprócz walorów estetycznych, lubczyk ma także wspomagające zastosowanie w leczeniu płuc, nerek i oczyszczaniu krwi. Jak uprawiać tę bylinę na zewnątrz i w domu?
Lubczyk jest rośliną wieloletnią, charakteryzującą się solidnym kłączem, które może wrastać naprawdę głęboko w glebę. Roślina nie ma w przyrodzie naturalnych wrogów, co ułatwia hodowlę. Lubczyk może rosnąć naprawdę bujnie, jeżeli tylko zachowasz odpowiednie zasady jego uprawy i dasz radę przetrwać początkowe kłopoty, jakich może nastręczyć sadzenie nasion.
Jakie problemy możesz napotkać podczas uprawy lubczyku i jak im zaradzić?
Po pierwsze, nasiona lubczyka do uprawy powinny pochodzić z pewnego i sprawdzonego źródła, aby mieć pewność, że po ich zasadzeniu roślina będzie mogła prawidłowo wzrastać. Lubczyk może rosnąć równie dobrze zarówno w ogrodzie, jak i w domowej doniczce. Przed wysianiem nasion lubczyka warto najpierw je zamoczyć w wodzie.
Dwie do trzech godzin powinny wystarczyć, aby ziarna miały większą szansę na prawidłowy wzrost. Nasiona należy umieścić w ziemi na głębokości 2-3 centymetrów. Podłoże pod uprawę powinno być lekkie i dobrze przepuszczające wodę. Dobrym pomysłem przy hodowli lubczyka jest użycie ziemi ogrodowej zmieszanej z ziemią do uprawy kwiatów.
Lecznicze walory lubczyka
Lubczyk nazywany jest sekretną przyprawą wszystkich babć. Jest rośliną wytrzymałą, łatwą w uprawie i nie wymagającą skomplikowanej pielęgnacji, a jego zastosowanie jest wszechstronne, co przysparza jej wielu fanów. A do tego wszystkiego lubczyk należy do ziół o ciekawym i niepowtarzalnym aromacie, który sprawdzi się w każdej kuchni.
Przy pierwszym kontakcie charakteryzuje się delikatną słodyczą, ale później można w nim wyczuć także gorzką nutę. Ta różnorakość sprawiła, że lubczyk od lat należał do podstawowych i najchętniej używanych w kuchni przypraw. Każda z naszych babć miała go w kuchni zawsze pod ręką, bo lubczyk był niezbędnym wsparciem przy doprawianiu różnych potraw. A to nie jedyne zastosowanie tej wszechstronnej rośliny!
Zdrowotne zastosowane lubczyka
Wiemy już, że lubczyk jest przyprawą pierwszej potrzeby w kuchni, która szybko i skutecznie doda smaku naszym potrawom. Nie wszyscy wiedzą jednak, że to popularne zioło ma szerokie zastosowane także w naturalnym lecznictwie.
Jak lubczyk wpływa na organizm i zdrowie?
- działa wspomagająco na trawienie
- przyspiesza metabolizm, więc jest sprzymierzeńcem każdego, kto ma zamiar schudnąć
- pomaga w walce ze wzdęciami
- wspiera oczyszczanie naczyń krwionośnych i zapobiega chorobom układu krążenia
- działa moczopędnie, więc może być wsparciem w leczeniu chorób układu moczowego i nerek
- pomaga oczyszczać drogi oddechowe
- wspiera profilaktykę chorób pęcherzyka żółciowego, bo pobudza wydzielanie żółci
- pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu
Wyciąg z lubczyka ma także wspomagające zastosowanie w leczeniu chorób stawów. Cierpisz z powodu reumatyzmu lub zwyrodnienia stawów? To zioło powinno być twoim sprzymierzeńcem.
Lecznicze właściwości mają związki zawarte przede wszystkim w korzeniu rośliny, ale gotować można zasadniczo wszystkie części lubczyka. Wyciągu z tego popularnego zioła można używać kilka razy dziennie, a jego spożywanie będzie działało wspierająco w leczeniu wielu różnych dolegliwości bólowych i chorobowych.
Domowe zastosowanie lubczyku
Co ciekawe lubczyk może być używany nie tylko jako przyprawa, dodająca wigoru naszym potrawom. Zioło to może być także z powodzeniem wykorzystywane, jako odstraszać na szkodniki, a jego umieszczenie w kuchennych szafkach czy pomieszczeniach na żywność może zdziałać cuda.
Jak hodować lubczyk?
Najlepszym terminem na wysiew lubczyku jest przełom marca i kwietnia. Zioło to lubi zarówno stanowiska słoneczne, jak i te położone w półcieniu. Jeżeli zdecydujemy się na wysianie rośliny w miejscu mocno nasłonecznionym, należy pamiętać o regularnym i obfitym podlewaniu, ponieważ lubczyk lubi gleby wilgotne i nie można pozwolić na jej nadmierne wysuszenie.
Okresem kwitnienia lubczyku są miesiące letnie – od czerwca do sierpnia. Jego liście najlepiej zbierać tuż przed czasem kwitnienia. Jeżeli nie masz czasu na wysiew lubczyku i czekanie na jego wzrost, drugim rozwiązaniem na uprawę tej rośliny jest wykorzystanie już gotowych sadzonek.
Należy umieścić je w glebie na odpowiedniej głębokości i regularnie podlewać, aby dobrze się ukorzeniły. Lubczyk jest rośliną wytrzymałą, która potrafi przetrwać różne warunki, w tym zimno, więc może spokojnie przezimować w ogrodzie.
Jak przygotować leczniczą herbatkę z lubczyku?
Przepis na herbatę z lubczyka jest niezwykle prosty. Należy posiekać liście rośliny, a później nabrać jedną łyżeczkę i ugotować w szklance wody (250 ml). Czas gotowania to około 10 minut. Taka herbatka ma wielorakie zastosowanie. Działa wspomagająco między innymi przy leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych. Może wspierać także odtruwanie w przypadku nadmiernego spożycia alkoholu.
Jak przygotować domową przyprawę z lubczyku?
Niezbędne składniki:
- 1,5 szklanki wody (ok. 400 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka świeżego majeranku
- posiekany lubczyk razem z szypułkami
Przygotowanie:
Na początku należy dokładnie umyć liście lubczyku i zmielić je lub posiekać. Następnie posiekany lubczyk wkładamy do garnka, do którego nalewamy 400 ml wody i gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Po odcedzeniu tej mikstury, dodajemy do niej łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju słonecznikowego i 1 łyżeczkę świeżego majeranku. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, a potem przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy, aby przechowywać. Uzyskany koncentrat można dodawać jako przyprawę do zup lub sosów.