Mikstura z aloesem. Zapisz ten przepis. Najlepsza pomoc w walce z obolałymi stawami i reumatyzmem.

Koniecznie wypróbuj: Mikstura z aloesem na zwalczenie reumatyzmu i obolałych stawów

Aloe Vera nie tylko stanowi element ładnego wystroju wnętrz, ale także posiada bardzo cenne właściwości lecznicze, pomocne między innymi w przypadku problemów kosmetycznych. Cechy te sprawiają, że coraz częściej możemy zaobserwować tę roślinę w gospodarstwach domowych.

Poniżej znajdziecie przepis na domowy środek z wykorzystaniem Aloe Vera, który znajdzie swoje zastosowanie od bólu stawów, przez wypadanie włosów aż po zmarszczki.

Liść Aloe Vera umieść w wodzie

Wiele osób jest nieświadomych tego, że zanim przystąpimy do wykonywania czegokolwiek z Aloe Vera, powinniśmy włożyć liść do wody na minimum dobę. Sprawia to, że woda pochłania z rośliny wszystkie toksyczne substancje, które dostały się tam w czasie jej dojrzewania.

Aloe Vera ma zdolność wchłaniania toksyn z powietrza, dlatego posiada tak duży potencjał leczniczy dla organizmu. Należy jednak pamiętać, aby zajmować się tylko dorosłą rośliną.

Prosty przepis dla każdego

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz tylko dwóch składników: aloesu i oleju. Jednak dzięki jego różnorodnym zastosowaniom, z pewnością doceni go cała rodzina.

Przepis możesz wykorzystać:

  • Aby zahamować łamliwość paznokci
  • Do zwalczenia bolesnych obszarów zapalenia stawów i reumatyzmu
  • Do eliminowania skurczów
  • Na ból kości, stawów i mięśni
  • Jako pomoc przy ukąszeniach owadów
  • Do zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się skóry
  • Jako pomoc w egzemie
  • Aby zahamować wypadanie włosów
  • Przy zwalczaniu zmarszczek – pomaga nawilżyć, rewitalizuje i odmładza skórę
  • Do leczenia oparzeń i ran na skórze

Sposób przygotowania:

Liść z dojrzałej rośliny Aloe Vera moczymy w wodzie przez 24 godziny.

Po upłynięciu czasu wylewamy wodę i kroimy liść – wycinamy dolną część oraz usuwamy boki.

Z pokrojonego liścia wybieramy miąższ.

Do miski wlewamy szklankę oliwy z oliwek i dodajemy miąższ.

Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 30 minut.

Odstawiamy środek na 12 do 24 godzin.

Teraz możemy odcedzić miksturę i wycisnąć miąższ.

Gotowy preparat przechowujemy w chłodnym miejscu.

Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!