Zaskoczę Cie tym przepisem, panierka smakuje obłędnie – Soczyste i smaczne plastry z cukinii w cieście.
1 398
Mam do zaproponowania świetny pomysł na prosty rodzinny obiadek lub wczesną kolację – kotleciki z cukinii lub jak kto woli z kabaczka.
Oprócz dobrych chęci przygotowujemy:
około 500 g cukinii (kabaczka),
2 jajka,
100 ml mleka,
pół łyżeczki soli,
bułkę tartą (około 100 g),
mąkę pszenną (3 łyżki),
mielony pieprz czarny,
2 łyżki oleju najlepiej słonecznikowego,
masło (20 g).
Przygotowanie:
Pracę zaczynamy od porządnego umycia cukinii, następnie kroimy ją wzdłuż na plastry o grubości od 0,5 do 1 cm, lekko rozbijamy (jak kotlety) po obu stronach, przyprawiamy do smaku pieprzem i obtaczamy w mące.
Jajka ubijamy z mlekiem i dodajemy sól – zanurzamy w nich nasze plastry cukinii i obtaczamy w bułce tartej. Tak panierowaną cukinię.
Należy odłożyć na tacę lub talerz i schłodzić w lodówce przez około 10 minut (dlaczego? … podczas smażenia nie będzie nam odpadała panierka z cukinii). Przystępujemy do smażenia, rozgrzewamy na patelni olej i masło, a następnie smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
Kotlety możemy podawać np. oprószone cukrem lub solą, polane śmietaną lub sosem śmietanowo-czosnkowym. Każdy może sam zdecydować z jakimi dodatkami kotlety zasmakują mu najbardziej.