Oto prosta metoda na trudny brud. Chcesz dowiedzieć się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik.

Gdy regularnie pieczesz, jesteś zmuszony od czasu do czasu gruntownie wyszorować wnętrze piekarnika. Często lepi się ono od przypalonego, starego tłuszczu…

Czy Ty także uznajesz czyszczenie piekarnika z pozostałości jedzenia za uciążliwe i niewdzięczne zajęcie?
Naprawdę się do tego przykładasz, ale Twój wysiłek wcale nie przynosi wymiernych rezultatów?
Marzysz o tym, by poznać magiczną sztuczkę, dzięki której brud po prostu zniknie?

Mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość!

Istnieje banalna metoda, dzięki której już nigdy nie będziesz męczyć się, usuwając zabrudzenia pozostałe po pieczeniu. Co najważniejsze, wcale nie musisz sięgać po żadne żrące chemiczne środki czyszczące!

Czego potrzebujesz?

  • dwie szklanki octu,
  • niewielką ilość wody,
  • żaroodporne naczynie.

Jak wygląda cała procedura?

Wyciągnij wszystko z piekarnika. Ustaw temperaturę na 180°C, włącz urządzenie i pozwól, aby się porządnie rozgrzało. W międzyczasie, w zwykłym garnku zagotuj wodę z octem. Ostrożnie przelej wrzący roztwór do przygotowanego naczynia żaroodpornego.

Wstaw je do gorącego, wyłączonego piekarnika na 30 min. Opary octu mają wyjątkowo silne właściwości zmiękczające – poradzą sobie nawet ze starym, spalonym tłuszczem i zwęglonymi resztkami jedzenia!

Czas na drugi etap „kuracji octowej”:

  • Załóż ochronne rękawice! Najłatwiej wszystko zmyć, póki jest jeszcze dobrze nagrzane.
  • Przetrzyj wnętrze piekarnika oraz jego drzwiczki gąbką nasączoną pozostałym w naczyniu roztworem.
  • Kiedy już zmyjesz dokładnie zanieczyszczenia, spłucz całość ściereczką z czystą wodą.
  • Na zakończenie wystarczy wytrzeć na sucho mikrofibrą.

Alternatywne rozwiązania dla tych, którzy nie przepadają za zapachem octu…

Równie skutecznie wyczyścisz piekarnik z pomocą sody oczyszczonej. Ten popularny produkt spożywczy jest nie tylko spulchniaczem do wypieków. Czysty wodorowęglan sodu ma doskonałe właściwości ścierne, zmiękcza i usuwa również tłuszcz.

Jak przygotować pastę czyszczącą z sody?

Wsyp do małego naczynka kilka łyżek sody i dodaj odrobinę wody. Nabierz pastę na gąbkę i dokładnie wetrzyj w zabrudzone powierzchnie. Pozostaw na jakiś czas, następnie spłucz, wytrzyj i gotowe.

Na stary, uporczywy osad przygotuj coś extra.

Połącz sodę, sok z cytryny oraz gorącą wodę (proporcje 3:1:1). Gotową pastę wetrzyj i pozostaw na około godzinę. Po tym czasie bez wysiłku zmyjesz wszystko gąbką.

Dzięki powyższym zabiegom Twój piekarnik odzyska swój blask i świeżość – bezpiecznie, tanio i ekologicznie. Z wielką przyjemnością wrócisz do pieczenia swoich kulinarnych przysmaków.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!