Wydaje się niemożliwe, a jednak przepis może zaskoczyć Ciebie i bliskich. Pyszna szarlotka z kilku składników, które każdy posiada w domu.
3 444
Z tak niewielu składników upiekłam ciasto tak dobre, że tylko palce lizać!
Takiego przepisu na szarlotkę z pewnością jeszcze nie znasz. Pachnące niczym piernik, soczyste i oblane czekoladą – twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy! Sprawdź nasz przepis idealny!
Składniki na ciasto:
350g mąki
150g cukru
3 jajka
2 jabłka średniej wielkości (najlepiej słodka odmiana)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 do 120ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki kakao niesłodzonego
1 łyżka budyniu czekoladowego
1 łyżka majonezu
płaska łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na polewę:
100g mlecznej czekolady dobrej jakości
1 łyżka kwaśnej śmietany
kawałek masła
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami. Następnie dodaj składniki płynne takie jak jajka, mleko, olej i majonez. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do masy. Powstałe ciasto dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 stopni Celsjusza na około 30 minut. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie dodaj śmietanę i masło. Oblej ciasto i ciesz cię pysznym smakiem!