Lepszego przepisu nie znajdziesz. Pyszne ciasto kefirowe – Przygotujesz je w kilka minut. W sam raz na niedzielę.
3 455
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu na deser, który będzie dobrze smakował z popołudniową kawą lub herbatą?
Wypróbuj ten przepis na ciasto kefirowe. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie kilku minut, a efekt końcowy będzie zachwycający.
Składniki
Ciasto
120 g masła
250 g cukru
150 ml kefiru
300 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier
1 łyżka cukru pudru
60 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Posmaruj brzegi i spód formy do pieczenia odrobiną masła. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i miksuj przez 2 minuty.
Do masy wbij jajka, wlej ekstrakt z wanilii, miksuj kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj kefir i ubijaj całość przez chwilę, do połączenia składników.
Do innego naczynia przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawaj ją stopniowo, po kilka łyżek do mokrych składników, starannie mieszając. Gotową masę przelej do formy, rozprowadzając je równomiernie.
Włóż ciasto do piekarnika – piecz przez około 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto wyjmij z foremki, przełóż na talerz lub inne naczynie, na którym będziesz je podawać.
Na koniec przygotuj lukier, którym polejesz ciasto. Wymieszaj cukier puder z mlekiem, dodaj sok z cytryny i jeszcze raz zamieszaj. Gdy ciasto przestygnie, ozdób jego wierzch lukrem i podawaj.