Lepszego przepisu nie znajdziesz. Pyszne ciasto kefirowe – Przygotujesz je w kilka minut. W sam raz na niedzielę.

Szukasz łatwego i szybkiego przepisu na deser, który będzie dobrze smakował z popołudniową kawą lub herbatą?

Wypróbuj ten przepis na ciasto kefirowe. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie kilku minut, a efekt końcowy będzie zachwycający.

Składniki

Ciasto

  • 120 g masła
  • 250 g cukru
  • 150 ml kefiru
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Posmaruj brzegi i spód formy do pieczenia odrobiną masła. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i miksuj przez 2 minuty.

Do masy wbij jajka, wlej ekstrakt z wanilii, miksuj kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj kefir i ubijaj całość przez chwilę, do połączenia składników.

Do innego naczynia przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawaj ją stopniowo, po kilka łyżek do mokrych składników, starannie mieszając. Gotową masę przelej do formy, rozprowadzając je równomiernie.

Włóż ciasto do piekarnika – piecz przez około 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto wyjmij z foremki, przełóż na talerz lub inne naczynie, na którym będziesz je podawać.

Na koniec przygotuj lukier, którym polejesz ciasto. Wymieszaj cukier puder z mlekiem, dodaj sok z cytryny i jeszcze raz zamieszaj. Gdy ciasto przestygnie, ozdób jego wierzch lukrem i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!