Nie uwierzysz, ile więcej słoików przygotowałabym, gdybym tylko odkryła ten przepis wcześniej – Letnia sałatka idealna na chłodniejsze dni.

Koniecznie wypróbuj ten niepowtarzalny sposób na przygotowanie domowej sałatki warzywnej. Nie dość, że świetnie nadaje się na zimowe wieczory, to jeszcze wprawi Cię w letnie klimaty, dzięki bogactwu smaku.

W skład zestawu składników, które musisz przygotować, wchodzą:

  • 1 łyżka octu na 1 litr marynaty
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 kg ogórków
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 szt. słodkiej papryki
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki i koperek
  • pikantna papryka według własnego gustu
  • 100 ml oleju roślinnego

Oto kroki, które musisz podjąć:

Zacznij od pokrojenia ogórków na kawałki.

Cebulę zaś na półpierścienie.

Paprykę słodką pokrój w paski, a pikantną – na drobne fragmenty.

Aby nadać sałatce atrakcyjny wygląd, zastosuj papryki o różnych kolorach. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.

Pomidory również pokrój na plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj w dużym naczyniu, dodając posiekany czosnek, zioła, sól, cukier oraz olej roślinny.

Całość wymieszaj i odstaw na 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.

Następnie, warzywa przełóż do czystych słoików i zalej marynatą z octem.

Słoiki zamknij i umieść w garnku z ciepłą wodą, który na dnie wyłożony jest bawełnianym ręcznikiem. Sterylizuj słoiki przez 25 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie słoiki obróć do góry dnem i owiń ciepłym kocem do ostygnięcia. Przechowuj sałatkę w piwnicy lub spiżarni.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!