Bez wyrabiania i wałkowania ciasta. Ciasto miodowe w kilka chwil – Szybko i pysznie
901
Poznaj najprostszy przepis na ciasto miodowe – bez wyrabiania i wałkowania ciasta. Szybko i pysznie
Ciasto miodowe można zaliczyć do klasyki domowych wypieków. Zachwyca swoim wyglądem, aromatem i smakiem!
Przedstawiam przepis na ciasto bez śliwek i orzechów. Dlatego, że nie wszyscy uwielbiają te składniki, warto mieć ten przepis w swoim arsenale kuchennym. Podane składniki są odpowiednie na blachę o średnicy 26cm, ciasto wychodzi naprawdę duże.
Jeżeli podzielisz składniki na pół, to możesz skorzystać z blachy o średnicy 20cm. Deser jest szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego poradzi z nim sobie nawet amator wypieków. Koniecznie wypróbuj!
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
6 łyżek miodu,
6 sztuk jajek,
2 szklanki kwaśnej śmietany,
łyżeczka sody,
150 gramów masła,
łyżka octu.
Przygotowanie:
Rozpuść masło w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego także margaryny). Dodaj miód, szklankę cukru i wszystko wymieszaj. Wbij jajka, dodaj sodę oczyszczoną wymieszaną z łyżeczką octu, połącz całość.
Dodaj mąkę, masę wymieszaj mikserem. Rozdziel ciasto na około 8-10 części. Każdą część piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Wymieszaj śmietanę ze szklanką cukru. Posmaruj nią ciasta. Możesz użyć płatków czekolady lub ulubionych owoców do udekorowania deseru.