Wytrawna i syta przekąskę, którą robię nie od dziś. Ciasto cebulowe z jajkiem. Super przepis
Jeżeli masz ochotę na jakąś dobrą, wytrawną i sytą przekąskę to spróbuj tego ciasta. Możesz je podać także gościom.
Gwarantujemy, że posmakuje im od pierwszego kęsa i nie wyjdą głodni z Twojego domu. Ciasto z cebulą i jajkiem polubi także nie jedno dziecko. Wychodzi miękkie w środku, ma chrupiące boki i posiada cudowny aromat. Samo przygotowanie takiego dania nie zajmuje też dużo czasu.
Składniki na kruche ciasto
- mąka pszenna (200 g)
- żółtko (1 sztuka)
- masło (100 g)
- zimna woda (30 ml)
- sól (5 g)
- soda (ćwierć łyżeczki)
Składniki na nadzienie
- gotowane jajka (2 sztuki)
- szczypiorek (duży pęczek)
- serek topiony (2 małe opakowania)
Pozostałe składniki
- jajka (4 sztuki)
- mleko lub śmietana (2 łyżki stołowe)
- sól i ulubione przyprawy (np. papryka w proszku)
Przygotowanie ciasta
Do miski wrzuć przesianą mąkę pszenną, dodaj sól oraz sodę i wymieszaj wszystko razem za pomocą łyżki. Następnie wyjmij zimne masło z lodówki, pokrój je małą kostkę i wrzuć do miski z mąką. Dokładnie utrzyj składniki swoją dłonią, aby powstały tzw. „okruchy”.
Dodaj do miski jedno żółtko jajka i schłodzoną wodę. Zagnieć powstałe kruche ciasto rękami. Uformuj je w kulkę, owiń w plastikową torebkę i włóż do lodówki.
Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj w tym czasie nadzienie. Umyj szczypiorek, następnie wysusz i posiekaj nożem.
Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz je i pokrój w niewielką kostkę. Połącz jajka ze szczypiorkiem i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na dość cienką warstwę.
Wyłóż ciasto do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 centymetrów w taki sposób, aby pokrywało też boki formy. Przebij je w kilku miejscach widelcem. Zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce serki topione i rozprowadź je równomiernie na formie. Następnie ułóż jajka i szczypiorek.
Wbij cztery całe jajka do miski, dodaj sól i paprykę do smaku oraz inne ulubione przyprawy. Dolej także mleko i wymieszaj to wszystko trzepaczką. Zalej przygotowaną masą ciasto cebulowe.
Włóż formę do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu poczekaj, aż ciasto wystygnie i włóż je do lodówki, aby się porządnie schłodziło. Gotowe!