Lepsze niż kotlety. Ciastka waflowe z mięsem mielonym – 15 min i gotowe.
676
Ciastka waflowe to świetny pomysł dla tych, którzy czasem nie wiedzą, co przyrządzić na imprezę lub czym zaskoczyć domowników.
Wafle do słodkich deserów zna każdy z nas, jednak dziś oferujemy przepis zupełnie nowy. Wafle w ofercie wytrawnej – z mięsem mielonym. Leniwe paszteciki z ciasta waflowych przygotujesz w piętnaście minut, więc to dobry pomysł na przekąskę, kiedy wpadną niespodziewani goście.
Największym plusem tego przepisu jest szybkie przygotowanie. Nadzienie możemy wybierać takie, jakie lubimy najbardziej. Nie musi to być mięso mielone. Świetnie sprawdzą się smażone pieczarki, puree ziemniaczane, a także ser z ziołami. Do tak przygotowanych pasztecików dodatkiem do obiadu może być również ryż, ziemniaki czy ulubione warzywa.
Jakich składników potrzebujemy?
sześć sztuk ciastek waflowych
pół kilograma mielonej wołowiny
trzy jajka
jedna cebula
dwie łyżki oleju
sól i pieprz czarny do smaku
50 ml mleka
Jak przygotować przekąskę?
Do mięsa należy dodać drobno posiekaną cebulę, a także jajo, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kilka łyżek nadzienia układamy na cieście waflowym. Przykrywamy go drugim waflem i lekko dociskamy dłonią. Tak powstałe danie kroimy na sześć kawałków, tak jak pizzę. W identyczny sposób postępujemy z pozostałymi wafelkami.
Do małej miski wlewamy mleko i dodajemy pozostałe jajka i mieszamy. Kawałki wafli zanurzamy w mieszance mleczno – jajecznej i smażymy po obu stronach na patelni.