Te pączki wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Warto zapisać ten przepis. Założę się że Ci zasmakują.
1 433
Nie ma nic przyjemniejszego niżeli przypomnienie sobie smaków dzieciństwa.
Jest to więcej niż pewne, że niegdyś ten przepis znajdował się w zeszycie każdej z babć! Mowa tu o pączkach na skondensowanym mleku! Przygotowanie ich zajmie bardzo niewiele, bo tylko około 5-6 minut.
Zacznijmy od początku, będziesz potrzebować:
1 puszkę skondensowanego mleka,
2 jajka,
mąkę pszenną,
szczyptę soli,
szczyptę sody,
olej do smażenia,
cukier puder do dekoracji.
Następnie:
jajka należy roztrzepać, dodać skondensowane mleko- całość wymieszać, dosypując sól i sodę. Do wymieszanych składników kolejno dodajemy stopniowo mąkę, aż uzyskamy miękkie, trwałe i lekko lepiące się do dłoni ciasto.
Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować na gruby wałek, ważne żeby stolnica była sucha (nie podsypujemy mąką!).
Wałek kroimy na kawałki o długości około 2-3 cm, po czym formujemy z nich kulki.
Przejdźmy do smażenia: olej roślinny należy podgrzać, a następnie smażyć w nim pączki do uzyskania złotego koloru. Należy pamiętać, aby smażyć na małym ogniu. W innym wypadku, pączki szybko spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
Po wyjęciu pączki można posypać cukrem pudrem i to wszystko! Smacznego!