Domowe ptasie mleczko – Łatwy, szybki przepis, lepsze niż sklepowe. Wręcz rozpływa się w ustach.

Domowe ptasie mleczko to pyszny i oryginalny deser, który możesz zrobić samodzielnie w domu.

Potrzebne składniki:

  • 1 litr kefiru
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki stołowe żelatyny

Sposób przygotowania

Rozcieńczamy żelatynę w ciepłej wodzie i odstawiamy ją na około 30 minut. Następnie doprowadzamy ją do stanu wrzenia na małym ogniu, nieustannie mieszając. Kolejno zdejmujemy żelatynę z ognia i odkładamy, aby ostygła.

Mieszamy kefir, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy składniki przy użyciu miksera. Następnie dołączamy żelatynę, pilnując, by wlewała się wąskim strumieniem. Ubijamy przez około 5 minut. Masę, która powstała, umieszczamy w formie i wkładamy do lodówki na czas od trzech do sześciu godzin.

Po upływie ustalonego czasu kroimy nasze domowe ptasie mleczko na małe kawałki lub wycinamy je za pomocą wybranych foremek.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!