Domowe ptasie mleczko – Łatwy, szybki przepis, lepsze niż sklepowe. Wręcz rozpływa się w ustach.
3 707
Domowe ptasie mleczko to pyszny i oryginalny deser, który możesz zrobić samodzielnie w domu.
Potrzebne składniki:
1 litr kefiru
¾ szklanki śmietany kremówki
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
½ opakowania cukru waniliowego
2 łyżki stołowe żelatyny
Sposób przygotowania
Rozcieńczamy żelatynę w ciepłej wodzie i odstawiamy ją na około 30 minut. Następnie doprowadzamy ją do stanu wrzenia na małym ogniu, nieustannie mieszając. Kolejno zdejmujemy żelatynę z ognia i odkładamy, aby ostygła.
Mieszamy kefir, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy składniki przy użyciu miksera. Następnie dołączamy żelatynę, pilnując, by wlewała się wąskim strumieniem. Ubijamy przez około 5 minut. Masę, która powstała, umieszczamy w formie i wkładamy do lodówki na czas od trzech do sześciu godzin.
Po upływie ustalonego czasu kroimy nasze domowe ptasie mleczko na małe kawałki lub wycinamy je za pomocą wybranych foremek.