Najsmaczniejsze ciasto czekoladowe pod słońcem z 2 jajek, szklanki mleka, szklanki wrzącej wody i pół szklanki oleju – nie uwierzysz jakie to proste

Ten przepis na niezwykłe ciasto jest naprawdę oszałamiający – proste w wykonaniu, puszyste i wyśmienite w smaku.

Co więcej, za każdym razem można cieszyć się nieco odmienną nutą smakową, zależnie od preferowanych dodatków. Idealny deser dla miłośników czekolady!

Będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Wanilia według uznania
  • 2 jajka
  • Nieco więcej niż 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Na samym początku przygotuj sobie dwie miski.  W pierwszej wymieszaj składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wanilię i sól. W drugiej misce połącz składniki: jajka, olej, mleko. Połącz obydwie mieszanki – suchą z mokrą.

Dodaj wrzątek i wymieszaj. Wyłóż blachę 24×29 cm papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-35 minut. Sprawdź, czy deser jest gotowy, używając wykałaczki. Na koniec możesz udekorować ciasto ulubioną polewą, startą czekoladą lub cukrem pudrem.

Polecamy przesmarować ciasto kwaśną konfiturą i polać polewą z gorącej czekolady zmieszanej z odrobiną oleju. Wyśmienite ciasto kawowe jest już gotowe! Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!