Proste i tanie: te dwa fantastyczne przepisy z kapusty smakują naprawdę świetnie.

Poszukiwanie zdrowszej, lżejszej diety oraz odpowiedniej inspiracji właśnie zakończyło się sukcesem.

Sałatka z kukurydzą i jabłkiem

Potrzebne składniki:

  • sterylizowana kukurydza
  • 400 g kapusty
  • 100 g zielonego jabłka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekany koperek
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki gęstego białego jogurtu
  • sól
  • przyprawy według uznania

Instrukcje przygotowania:

Pokrój kapustę na cienkie plasterki. Umyj ogórka, pokrój w pierścienie i paski.

W misce wszystko połącz. Obierz jabłko, pokrój na cienkie paski i polej sokiem z cytryny.

Dodaj do miski z posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej jogurt lub kwaśną śmietanę (jogurt jest rekomendowany dla naprawdę dietetycznej sałatki).

Wmieszaj kukurydzę. Dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!

Wartościowa sałatka z kolendrą i jajkami

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki gęstego białego jogurtu
  • 4 jajka na twardo
  • 400 g kapusty
  • 1-2 kawałki kolendry i koperku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • przyprawy według uznania

Instrukcje przygotowania:

Kapustę i ogórka pokrój jak w pierwszym przepisie.

Dodaj posiekaną kolendrę i koperek. Ugotowane na twardo jajka podziel na białka i żółtka. Pokrój białka na małe kawałki, a żółtka rozgnieć widelcem.

Wmieszaj białka do miski z warzywami. Do żółtek dodaj sól, pieprz, olej, musztardę i śmietanę. Wymieszaj.

Połącz z warzywami w misce. Dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!