Cud natury: Czy wiesz, co potrafią łodygi mniszka lekarskiego – Instrukcje krok po kroku.
Mniszek lekarski to niezwykle rozpowszechniona roślina, która zdobi trawniki i łąki. Również dlatego, że może się szybko rozprzestrzeniać i nie potrzebuje żadnych specjalnych warunków do przetrwania, przez wielu uważany jest za chwast. Jednak mniszek lekarski zdecydowanie na to nie zasługuje!
Dzisiaj dowiedź się więcej o tej cudownej roślinie. Wszystkie części mniszka lekarskiego są jadalne. Jest to zioło o wrzecionowatym korzeniu, z ząbkowanymi, zmielonymi liśćmi, ułożonymi w kształcie rozety. Rurkowata łodyga, na której kwitną żółte główki kwiatowe.
Jest to bardzo pożywna roślina, stosowana od wieków w tradycyjnej medycynie. Mimo że jest to roślina, która była używana w przeszłości z powodu braku pożywienia w czasach biedy, nie umniejsza to jej wartości. Możesz włączyć kwiaty, łodygi, liście i korzeń do swojej diety.
Mniszek lekarski jest często integralną częścią niektórych herbat i suplementów diety do kontroli poziomu cukru we krwi, zdrowia wątroby itp. Roślina ta może być urozmaiceniem naszej diety, a także przyczyni się do naszego zdrowia. Powinny go unikać tylko osoby uczulone na mniszek lekarski.
Łodygi mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to roślina, która gromadzi dużo energii słonecznej i zawiera dużo białka.
Jej łodygi mogą pomóc w różnych problemach zdrowotnych , w tym zaburzeniach metabolicznych. Być może już słyszałeś, że mniszek lekarski może pomóc w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ale teraz najważniejsze jest podkreślenie, że świeże łodygi mniszka lekarskiego są doskonałym naturalnym środkiem do regulacji wszystkich procesów metabolicznych.
Zawierają substancje zwiększające produkcję insuliny oraz regulujące metabolizm węglowodanów i tłuszczów, dlatego polecane są osobom z wysokim poziomem cukru we krwi, dysfunkcjami tarczycy, wysokim cholesterolem i nadwagą.
Aby uregulować metabolizm, należy codziennie zjadać 6 świeżych łodyg mniszka lekarskiego , aż do zakwitnięcia mniszka lekarskiego. Roślinę należy zebrać i umyć razem z kwiatem, a kwiat usunąć dopiero po umyciu. Jest to sposób na zachowanie wszystkich właściwości leczniczych łodyg.
Następnie dobrze i powoli przeżuwaj łodygę przed połknięciem. Dzięki inulinie łodygi mniszka lekarskiego są bardzo przydatne do oczyszczania krwi i całego organizmu. Inulina pochłania toksyny, metale ciężkie i czynniki rakotwórcze i usuwa je z organizmu. Dlatego mniszek lekarski jest często używany do detoksykacji organizmu.
Ponadto jest to roślina, która zwiększa poziom leukocytów, które są ważne dla dobrej odporności. Inulina jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej. Pomaga rozwiązać wiele problemów spowodowanych niewłaściwą dietą lub stylem życia.
Jeśli zjesz 6 łodyg mniszka lekarskiego dziennie, twoje jelita będą ci wdzięczne. Ich spożywanie jest szczególnie polecane osobom, które mają problemy z trawieniem lub po antybiotykoterapii.
Mniszek lekarski może pomóc w leczeniu zapalenia trzustki, zapalenia żołądka, kamieni żółciowych, zapalenia wątroby, zapalenia jelita grubego, hemoroidów, zaparć i wzdęć. Łodygi mniszka lekarskiego mają zatem pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Są również przydatne dla osób starszych, ponieważ promują witalność i siłę.
Kwiaty mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego są prawdopodobnie najczęściej używaną częścią. Zbiera się je wiosną, kiedy kwitnie obficie. Kwiat jest zbierany, gdy jest słoneczny dzień w południe.
Kwiaty mniszka lekarskiego są wykorzystywane do różnych celów, a najbardziej znanym jest prawdopodobnie miód z mniszka lekarskiego. Gotując kwiaty i dodając cukier i cytrynę, otrzymujesz syrop, który służy jako doskonały słodzik przez cały rok. Ludzie robią również macerat z mniszka lekarskiego i ocet z mniszka lekarskiego. Świeże kwiaty nadają się również do sałatek
Liście mniszka lekarskiego
Liście są spożywane świeże i zbierane wczesną wiosną przed kwitnieniem. Służą do przygotowywania sałatek i są przygotowywane w taki sam sposób jak sałatki. Zbieraj je tam, gdzie natura jest czysta , z dala od dróg iw miejscach, gdzie nie stosuje się pestycydów. Używaj ich, gdy są świeże, dobrze je umyj, dopraw oliwą i sokiem z cytryny.
Świeże liście mniszka lekarskiego to orzeźwiająca sałatka i doskonałe źródło witamin A, C i K, a także witamin E i B. Liście mniszka lekarskiego dostarczają minerałów, w tym wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Liście mniszka lekarskiego mogą być trochę gorzkie, a gotowanie ich może nieco poprawić ich smak.
Korzeń mniszka lekarskiego
Korzeń mniszka lekarskiego jest również jadalny , podobnie jak kwiaty i liście. Zwykle jest suszony i przetwarzany na herbatę. Prażony i mielony korzeń stosowany jest jako substytut lub dodatek do kawy. Zasadniczo korzeń mniszka lekarskiego można przygotować jak każde inne warzywo korzeniowe.
Korzeń mniszka lekarskiego jest bogaty w inulinę. Zawiera rozpuszczalny błonnik, który dobrze oczyszcza jelita i utrzymuje pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym. Najciekawsze jest lecznicze działanie korzenia mniszka lekarskiego.
Leczy i dostarcza witamin
W kolejnych wierszach wymienimy tylko kilka powodów, dla których warto dać mleczom szansę i wpuścić je do swojego życia. Jeśli w twoim ogrodzie rosną żółte kwiaty, biegnij je szybko zrywać. Powinien raczej trafić do kosza niż pod kosiarkę.
Mniszek lekarski i jego wpływ na zdrowie
Na pierwszy rzut oka ładny kwiat, ale to zioło lecznicze ma wiele pozytywnych skutków dla organizmu, więc nie lekceważ go.
- Silne wsparcie obronne, skuteczna profilaktyka grypy, przeziębienia, raka
- Działanie antyseptyczne i odtruwające
- Wspomaga trawienie, przemianę materii, odkwasza organizm, stolec
- Działa moczopędnie, drenuje, oczyszcza i wspomaga pracę nerek i dróg moczowych
- Wspomaga gojenie się skóry, ran i chorób skórnych, dezynfekuje rany
- Wspomaga i oczyszcza wątrobę, zapobiega chorobom wątroby
- Wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, dotlenia krew, oczyszcza krew, zapobiega i leczy anemię
- Wspomaga również tworzenie tkanki kostnej, połączenie wapnia i witamin
- Eliminuje migreny, bóle brzucha, bóle stawów i mięśni
Kiedy zbierać mniszek lekarski?
Najlepszy czas na zbieranie mleczy jest właśnie teraz – wiosną i wczesnym latem . Nie dotyczy to jednak korzeni, które należy zbierać w sierpniu i wrześniu lub wczesną wiosną – w kwietniu, na początku maja.
Po co przygotowywać olejek z mniszka lekarskiego i jak go stosować?
Olejek z mniszka lekarskiego był stosowany jako lek od wieków. Dziś jednak jest zapomniany i zastępowany nowoczesnymi metodami leczenia i preparatami chemicznymi. Czas jednak przypomnieć sobie ten dyskretny cud uzdrowienia.
Działanie olejku z mniszka lekarskiego
- Ma zdolność szybkiego zmniejszania obrzęków i stanów zapalnych.
- Masaż tym olejkiem prowadzi do głębokiego rozluźnienia mięśni i odprężenia.
- Odżywia skórę i tworzy warstwę ochronną (szczególnie korzystną dla popękanej i suchej skóry).
- Łagodzi ból, a jego właściwości przeciwzapalne są korzystne w leczeniu zapalenia stawów i DNY.
Zrób własny olejek z mniszka lekarskiego
Składniki:
- Kwiaty mniszka lekarskiego
- Olej bazowy (oliwkowy, migdałowy, winogronowy lub inny olej roślinny)
- Szklany pojemnik z możliwością wielokrotnego zamykania
- Sito
- Butelka
Przygotowanie:
Wybierz słoneczny dzień lub przynajmniej poczekaj, aż poranna rosa odparuje. Zbierz zdrowe, nieuszkodzone kwiaty mniszka lekarskiego. Wystarczy napełnić szklankę do połowy. Umieść główki mniszka lekarskiego na ściereczce i pozostaw na 24 godziny.
Mniszek lekarski zawiera dużo wody, więc potrzebuje czasu, aby odparować jak najwięcej płynu. Kwiaty skurczą się, więc pamiętaj, że trzeba je trochę bardziej zrywać. Następnie umieść mniszka lekarskiego w szklance i dodaj tyle oleju, aby całkowicie zakrył mniszka lekarskiego. Wymieszaj i zamknij pojemnik.
Umieść pojemnik w ciepłym i słonecznym miejscu i pozostaw na 2 tygodnie. 2 tygodnie wystarczą na zaparzenie mniszka lekarskiego, dłuższy czas może doprowadzić do rozwoju pleśni. Aby zapobiec powstawaniu pleśni podczas zaparzania, przed dodaniem mniszka lekarskiego i oleju upewnij się, że zarówno pokrywka, jak i szklanka są całkowicie suche.
Następnie odcedź mniszek lekarski i przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu. Olejek z mniszka lekarskiego wystarczy na cały rok. Stosować do delikatnego masażu i leczniczych okładów na bolące stawy i mięśnie. Jest również doskonały na gorączkę mięśniową, sztywność karku i bolesne skurcze mięśni. Sprawdzi się również jako doskonały środek nawilżający i pielęgnujący suchą skórę.
Więcej przepisów z mniszkiem
Herbata: Do filiżanki wsypać 4 g suszonych korzeni lub liści mniszka lekarskiego, zalać wrzącą wodą, odstawić na 5 minut i herbata gotowa. Jeszcze lepszą alternatywą są świeże korzenie i liście tego zioła leczniczego (bardziej skuteczne są korzenie mniszka lekarskiego).
Na ilość substancji czynnych w herbacie możemy wpływać zarówno dawkowaniem, jak i czasem parzenia, więc alternatywą może być większa dawka (8 gramów lub więcej), natomiast zaparzanie przez krótszy czas (25 sekund) i możemy kilka razy wodą. W ten sposób możemy pić herbatę z jednej porcji przez cały dzień, a dzięki krótszemu czasowi parzenia herbata będzie miała świeży i pełny smak. Herbatę możemy pić od 5 do 10 razy dziennie.
Anemia: wymieszaj 3 łyżki kwiatów mniszka lekarskiego i 3 łyżki miodunki. Dodaj 2 łyżki liści pokrzywy i 1 łyżkę piołunu. Wszystko zalać litrem wrzącej wody i 50 ml czystego alkoholu. Pij roztwór codziennie przed pójściem spać.
Zaparcia i wzdęcia: 1 szklankę kwiatów mniszka lekarskiego zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Pozwól wywarowi parzyć przez pół godziny, spożywaj jedną łyżkę stołową trzy do czterech razy dziennie.
Brak równowagi hormonalnej: napełnij 1 trzylitrowy słoik dżemu ciepłą wodą i dodaj mniej więcej do połowy kwiaty mniszka lekarskiego. Dodaj 1 kg cukru i dobrze wymieszaj. Pozostaw na oknie na około trzy tygodnie, a następnie dodaj tak otrzymany eliksir do herbaty lub kawy zamiast słodzika.
Choroby skóry: 1 łyżkę rozgniecionych korzeni mniszka zalać szklanką gorącej wody. Następnie gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odwar ostudzić i przecedzić przez sito, a następnie pić codziennie 15 minut przed posiłkiem.
Maska do włosów: 1 łyżkę świeżo posiekanych liści mniszka lekarskiego zalać 200 ml wrzącej wody. Gdy wywar ostygnie, wmasuj go jeszcze lekko ciepły u nasady włosów, a następnie nałóż na całą długość włosów. Nie spłukuj włosów, po prostu owiń je ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. Następnie zmyj maskę ciepłą wodą. W ten sposób wzmocnisz i zregenerujesz włosy, które przestaną się przetłuszczać.
Dżem z mniszka lekarskiego: Potrzebujesz około pół kilograma kwiatów mniszka lekarskiego, które dokładnie umyjesz i namoczysz na jeden dzień w zimnej wodzie, wodę możesz 2-3 razy zastąpić świeżą. Następnie spuść wodę i przykryj mniszka lekarskiego w garnku z litrem zimnej wody, zagotuj i gotuj przez około 10 minut.
Wlej bulion do innego garnka i ostrożnie wciśnij do niego kwiaty. Dodaj kilogram cukru i sok z dwóch cytryn. Gotować na małym ogniu przez około godzinę i ostudzić. Przełożyć do słoików z masonem i szczelnie zakręcić. Jeśli masz słabą odporność, dodaj dżem z mniszka lekarskiego do ciast lub naleśników.