Rolada z ponczem jak z cukierni. Jeszcze tak szybkiego ciasta nigdy nie robiłaś.

Wspaniały przepis nie tylko na Święta Wielkanocne. Rolada z ponczem nie tylko pięknie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Nawet kompletny początkujący może ją przygotować.

Składniki:

Ciasto nr 1

  • 6 jajek
  • 120 g cukru granulowanego
  • 120 g mąki półgrubej

Ciasto nr 2

  • 4 jajka
  • 80 g cukru granulowanego
  • 80 g mąki półgrubej

Poncz

  • 200 ml soku porzeczkowego
  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu

Lukier

  • 300g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z porzeczek
  • 3 łyżki rumu

Dodatkowo

  • dżem truskawkowy do posmarowania ciast

Przygotowanie:

Pierwsze ciasto: Białka ubić z cukrem.

Gdy ubijemy białą, rzadszą masę, dodajemy żółtka. Dodajemy również mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – rozprowadzić po całej powierzchni.

Pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut. Jeszcze ciepłe zawinąć w papier i zawinąć w ściereczkę. Drugie ciasto: Białka ponownie ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę i ponownie ubić ciasto.

Podobnie jak poprzednie ciasto, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut Pozwól mu ostygnąć.

Rozwiń pierwszy arkusz ciasta, zdejmij papier do pieczenia i posmaruj dżemem truskawkowym. Przykryć drugim arkuszem ciasta. Sok z porzeczek wlewamy do garnka z cukrem.

Mieszamy i stawiamy na ogniu. Dodać rum, wymieszać Gorącą masę rozsmarować na cieście.

Przykryć warstwą dżemu i ostrożnie zrolować. Dodaj sok i rum do cukru. Mieszamy. Połóż go na wierzchu rolki i pozwól mu stwardnieć. Możemy również udekorować polewą czekoladową. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!