Rolada z ponczem jak z cukierni. Jeszcze tak szybkiego ciasta nigdy nie robiłaś.
927
Wspaniały przepis nie tylko na Święta Wielkanocne. Rolada z ponczem nie tylko pięknie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Nawet kompletny początkujący może ją przygotować.
Składniki:
Ciasto nr 1
6 jajek
120 g cukru granulowanego
120 g mąki półgrubej
Ciasto nr 2
4 jajka
80 g cukru granulowanego
80 g mąki półgrubej
Poncz
200 ml soku porzeczkowego
150g cukru pudru
3 łyżki rumu
Lukier
300g cukru pudru
3 łyżki soku z porzeczek
3 łyżki rumu
Dodatkowo
dżem truskawkowy do posmarowania ciast
Przygotowanie:
Pierwsze ciasto: Białka ubić z cukrem.
Gdy ubijemy białą, rzadszą masę, dodajemy żółtka. Dodajemy również mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – rozprowadzić po całej powierzchni.
Pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut. Jeszcze ciepłe zawinąć w papier i zawinąć w ściereczkę. Drugie ciasto: Białka ponownie ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę i ponownie ubić ciasto.
Podobnie jak poprzednie ciasto, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut Pozwól mu ostygnąć.
Rozwiń pierwszy arkusz ciasta, zdejmij papier do pieczenia i posmaruj dżemem truskawkowym. Przykryć drugim arkuszem ciasta. Sok z porzeczek wlewamy do garnka z cukrem.
Mieszamy i stawiamy na ogniu. Dodać rum, wymieszać Gorącą masę rozsmarować na cieście.
Przykryć warstwą dżemu i ostrożnie zrolować. Dodaj sok i rum do cukru. Mieszamy. Połóż go na wierzchu rolki i pozwól mu stwardnieć. Możemy również udekorować polewą czekoladową. Życzymy smacznego! 🙂