Wyłącz piekarnik – Ta biszkoptowa rolada bez pieczenia podbiła serca wszystkich gospodyń domowych.
5 955
Prosta i niezwykle smaczna rolada z malinami, która jest doskonałym wyborem do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. U nas ten przysmak przygotowuję na każdą okazję.
Składniki:
200 ml mleka
długie biszkopty 300 g
Krem:
2 jajka
50 g granulowanego cukru
10 g cukru waniliowego
80 g skrobi kukurydzianej
500 ml mleka
150 g masła
300 g malin
Do dekoracji:
300 ml śmietanki kremówki
50 g cukru pudru
50 g czekolady
100 g malin
5 g mięty
Przygotowanie:
Biszkopty maczać jeden po drugim w mleku. Na stole kładziemy folię spożywczą i układamy na niej nasączone biszkopty.
W osobnej, głębszej misce ubij mikserem miękkie masło. Do rondelka dodać jajka i cukier.
Następnie dodaj cukier waniliowy i skrobię. Wlać część mleka i ubić trzepaczką.
Do masy wlewamy resztę mleka i mieszamy. Przenieś zapiekankę do pieca i mieszaj, gotując, aż krem zgęstnieje.
Pozwól kremowi ostygnąć. Do miski z masłem dodać połowę schłodzonej śmietanki i ubić mikserem.
Następnie dodać pozostałą śmietanę i ubić. Krem rozsmarować na biszkoptach i ułożyć na wierzchu maliny.
Rozwałkuj biszkopty ze śmietaną. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Dodaj śmietanę do osobnej miski. Dodaj cukier puder i ubij śmietankę mikserem.
Roladę posmarować bitą śmietaną. Na wierzchu stworzymy wzory z roztopionej czekolady.
Następnie układamy maliny. Na koniec ułóż kilka listków mięty i podawaj.