Wystarczy dodać ocet: Niewiele osób zna ten sekret, którego nauczyła mnie moja babcia.
93 383
Rewelacyjny przepis mojej babci na puszyste, miękkie ciasto. Moje dzieci uwielbiają je na śniadanie lub przekąskę. Sekret tkwi w dodawaniu octu do ciasta.
Składniki:
600 g + 2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
8 g suszonych drożdży
80 g granulowanego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki octu
2 łyżki oleju roślinnego
30 g + 30 g masła
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
mak
Przygotowanie:
Wlej mąkę do głębokiej miski. Wlej ciepłe mleko do innej miski.
Do miski z mlekiem wsyp cukier i sól. Dodać jajko i wymieszać trzepaczką.
Dodać drożdże i dobrze wymieszać. Zrób dziurę w środku mąki i wlej drożdże.
Wymieszaj szpatułką. Dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i przenieś ciasto na stół.
Miękkie masło wyłożyć na ciasto i wymieszać rękoma. Następnie polej ciasto octem i ponownie wymieszaj.
Miskę wysmarować olejem. Dodać ciasto, przykryć folią i ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyciskamy powietrze z wyrośniętego ciasta i rozkładamy je na stole rękami w dużym kole. Posmaruj ciasto miękkim masłem i złóż na trzy części.
Następnie pokrój ciasto na sześć równych części. Zroluj odciętą część ciasta i połącz końce.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu posmarować wierzch mieszanką żółtka i mleka. Posypać makiem i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia i podawaj.