Zdrowo, smacznie, bez mąki – dzięki przepisowi na dietetyczną przekąskę z płatków owsianych, jajka i jabłek, którą możesz przygotowywać codziennie.

Poniżej znajduje się lista składników do wyśmienitego ciasta owsianego, które może być przygotowane bez mąki i jest bogate w błonnik oraz wspomaga trawienie.

Jest to idealny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy jedno jajko i połączyć płatki owsiane z owocami. Ciasto jest sycące, a jednocześnie lekkostrawne.

Oto składniki:

  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 200 ml szklanka wrzątku
  • 200 g jabłek
  • 100 g rozmrożonych wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 160 g dużych płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 60 g brązowego cukru (ewentualnie bez cukru)
  • dodatki (opcjonalnie): cukier puder, lukier z ciemnej czekolady, wiórki kokosowe.

Przygotowanie deseru owsianego:

Pozostaw na 10 minut zalane płatki owsiane wrzątkiem.

Pokrojone w kostkę jabłka dokładnie wymieszać z cynamonem.

Połącz razem w misce – rozmrożone wiśnie, jajko i posiekane orzechy włoskie.

Płatki owsiane, jabłka, wiśnie, jajko, sól i cukier dokładnie wymieszać razem.

Wyłożyć 18 cm formę papierem i posmarować masłem na bokach.

Na spodzie formy delikatnie rozprowadź warstwę masy.

Upiecz ciasto przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Udekorować ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!