Zdrowo, smacznie, bez mąki – dzięki przepisowi na dietetyczną przekąskę z płatków owsianych, jajka i jabłek, którą możesz przygotowywać codziennie.
496
Poniżej znajduje się lista składników do wyśmienitego ciasta owsianego, które może być przygotowane bez mąki i jest bogate w błonnik oraz wspomaga trawienie.
Jest to idealny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy jedno jajko i połączyć płatki owsiane z owocami. Ciasto jest sycące, a jednocześnie lekkostrawne.
Oto składniki:
50 g orzechów włoskich
szczypta soli
200 ml szklanka wrzątku
200 g jabłek
100 g rozmrożonych wiśni bez pestek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
160 g dużych płatków owsianych
1 jajko
60 g brązowego cukru (ewentualnie bez cukru)
dodatki (opcjonalnie): cukier puder, lukier z ciemnej czekolady, wiórki kokosowe.
Przygotowanie deseru owsianego:
Pozostaw na 10 minut zalane płatki owsiane wrzątkiem.
Pokrojone w kostkę jabłka dokładnie wymieszać z cynamonem.
Połącz razem w misce – rozmrożone wiśnie, jajko i posiekane orzechy włoskie.
Płatki owsiane, jabłka, wiśnie, jajko, sól i cukier dokładnie wymieszać razem.
Wyłożyć 18 cm formę papierem i posmarować masłem na bokach.
Na spodzie formy delikatnie rozprowadź warstwę masy.
Upiecz ciasto przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Udekorować ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!