W sklepie nie kupisz tak dobrego, jak domowy salceson z golonki. Lepiej zapisz przepis, aby mieć pewność, że nigdy nie przegapisz tej wyjątkowej przekąski.
390
Tworzenie salcesonu to prosta sprawa, gdyż można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Lżejsza odmiana z kurczaka jest smaczna, ale salceson z golonką wieprzową z pewnością zaspokoi apetyt.
Wykorzystanie plastikowej butelki pozwala na osiągnięcie aromatycznej i delikatnej nuty smakowej. Ilość przypraw można dobrać według własnych upodobań.
Aby stworzyć salceson, trzeba umyć dwie golonki wieprzowe i umieścić je w dużym garnku z wodą, całą cebulą, liściem laurowym i ziarnami pieprzu wg preferencji. Następnie, garnkiem przykryć i zagotować.
Po obniżeniu temperatury, łyżką zebrać pianę, dodać sól i gotować przez 3-4 godziny, przykrywając, lecz nie na szczelnie. Co godzinę obracać mięso w garnku, aby ugotowało się równomiernie. Wyjąć ugotowane mięso z garnka i poczekać, aż ostygnie.
Ręcznie podzielić je na większe części, usuwając kości i inne niejadalne elementy. Rozetrzeć czosnek na drobno, dodać zmielony pieprz i wymieszać. Plastikową butelkę odciąć u góry i umieszczać w niej kawałki mięsa naprzemiennie z czosnkiem. Przecedzić 200-250 ml wody z gotowania mięsa przez sito i równomiernie rozprowadzić ją po butelce za pomocą łyżki.
Salceson schłodzić w lodówce przez noc. Wyjąć gotowy wyrób z butelki nożyczkami kuchennymi lub nożem i pokroić na plasterki. Salceson z golonką wieprzową będzie się wspaniale prezentować na świątecznym stole.
Proponujemy sos z chrzanu dla amatorów pikantnych smaków. Salceson to tradycyjne polskie danie, którego nazwa wywodzi się z języka niemieckiego.