Przepis, dzięki któremu nigdy już nie sięgniesz po pieczywo ze sklepu. Wystarczą podstawowe produkty i patelnia.

Pasjonaci domowego pieczywa będą zachwyceni mogąc skorzystać z przepisu, który gwarantuje ciepły, domowy, pięknie pachnący chleb i to bez użycia piekarnika.

Składniki:

  • 330 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
  • 10 g soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Należy wcześniej przygotować potrzebne surowce. Do naczynia z ciepłą wodą dodać rozkruszone świeże drożdże, po czym dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego płynu.

Następnie do rozczynu wsypać przesianą mąkę oraz sól. W przypadku drożdży suchych należy je dodać ze wszystkimi składnikami. Całość bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

Z otrzymanego ciasta uformować dwie równe kule, i zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Patelnię posmarować olejem, i postawić do rozgrzania na średnim płomieniu.

Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wyłożyć na niego ciasto i smażyć pod przykryciem ok. 10 – 15 minut.

Po upływie wyznaczonego czasu, posmarować wierzch ciasta olejem i smażyć drugą stronę tyle samo minut co poprzednio.

Kiedy czas smażenia minie chleb jest już gotowy.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!