Już nie robimy w tradycyjny sposób odkąd spróbowałam tak przygotowane. Pieczone plastry wieprzowiny: Tutaj przepis

Wprost z kuchennych eksperymentów nadlatuje nowy, genialny przepis na schab. Polecamy zwłaszcza dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich najbliższych nietypowym smakiem i prostotą przyrządzania posiłków. Efekt „łał” murowany!

Do przygotowania schabu potrzeba:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego;
  • 2 cebule;
  • 1 pomidora;
  • 240 gramów sera;
  • 1 łyżkę majonezu;
  • 1 łyżkę keczupu pomidorowego;
  • 1 łyżeczkę musztardy;
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego – do wyboru;
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1: Zacznij od pokrojenia cebuli na półpierścienie. Następnie przełóż je do miski, dodaj majonez, sól, pieprz oraz inne przyprawy według własnych upodobań i wymieszaj. W osobnej misce połącz śmietanę (albo jogurt) z keczupem i musztardą.

Krok 2: Kilogramowy kawałek schabu pokrój w plastry o grubości 1,5 centymetra. Gotowe plasterki natnij wzdłuż całej długości z obu stron, tworząc siatkę – w ten sposób upewnimy się, że mięso będzie dopieczone.

Krok 3: Plastry schabu natrzyj solą i pieprzem z obu stron, po czym ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj przygotowanym sosem śmietanowo-keczupowo-musztardowym, a na wierzch połóż plasterek uprzednio umytego pomidora i cebulę z przyprawami.

Krok 4: Blachę przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i na kawałkach mięsa rozłóż po plasterku sera.

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!