Pachną w całym domu i są chrupiące następnego dnia: W 30 minut wypieczesz te pyszne beczkowe bułeczki.

Czy to prawda, że bagietka beczkowa może nie tylko zachwycać wyglądem, ale również smakiem?

Prawda. Poniżej przedstawimy naprawdę nieskomplikowany przepis na ich wykonanie. Jego realizacja nie powinna zająć Ci więcej niż pół godziny.

Z czego składają się ów bagietki?

  • Z jednej szklanki mleka, o temperaturze pokojowej
  • Z takiej samej ilości wody, oczywiście ona również powinna mieć temperaturę pokojową
  • Jednej łyżki cukru
  • Jednej łyżeczki soli
  • Pięciu szklanki mąki
  • Dwóch łyżek oliwy z oliwek
  • Oraz 1 łyżeczki suchych drożdży

Mąkę przesiewamy, łączymy z wodą, mlekiem, oliwą i solą. Odstawiamy na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka kawałków.

Z ciasta robimy ślimaka.

Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy szmatką, stawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu.

Nasze bagietki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!