Znika ze stołu w kilka chwil: Zapiekanka z ziemniakami i mielonym – łatwa w przygotowaniu. Teraz robię ją tylko w ten sposób.
2 731
Zapiekanki są prostym oraz sycącym daniem dla całej rodziny. Co najważniejsze, przygotowuje się je szybko i są niezwykle uniwersalne – zrobisz je z dowolnymi warzywami czy farszem.
Dziś proponuję Wam ciekawe połączenie z mięsem mielonym. Smakuje wyśmienicie, a przy tym zachwyca wyglądem!
Przygotuj:
1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowiny
2 kg ziemniaków
1 małą kwaśną śmietanę
1 cebulę
masło
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
zioła (majeranek, bazylia)
olej
Przygotowanie:
Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do naczynia. Dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni.
Pod koniec podsmażania dodaj 70 g koncentratu pomidorowego. Duś jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź z wody i dodaj 1-2 spore łyżki masła. Ubij na konsystencję puree.
Przygotuj formę do pieczenia, spód wyłóż papierem i przesmaruj dodatkowo olejem. Teraz rozpocznij układanie warstw zapiekanki: zacznij od ziemniaków. Ubitą z masłem masę rozłóż równomiernie. Na to połóż całą porcję przesmażonego mięsa mielonego. Wierzch posmaruj śmietaną (ok 3-4 łyżki).
Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Potrawę piecz około 40-50 minut, do momentu, aż wierzch mocno się zarumieni. To wszystko. Teraz danie możesz wyłożyć na jeden duży talerz – warstwowa struktura zapiekanki prezentuje się imponująco!
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, pod koniec pieczenia posyp wierzch tartym serem. Smacznego!