Smaczne i szybkie w przygotowaniu: Schab, cebula, ser, jajko, majonez… Najpyszniejsze mięso jakie jadłam.
930
Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zapiekany schab.
Jest to świetny przepis na szybki obiad.
Składniki:
4 plastry schabu
sól, przyprawy do smaku
10 dag twardego sera
3 łyżki majonezu
1 cebula
2 jaja ugotowane na twardo
Sposób przyrządzenia:
Obmyj i osusz plastry schaby, a następnie natnij je, tworząc kratkę. Cebulkę pokrój w pióra. Ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego (opcjonalnie blaszki).
Kolejna warstwa to mięso doprawione solą i pieprzem z obu stron. Ugotuj jajka na twardo, obierz i zostaw, aby ostygły.
Gdy będą chłodne, zetrzyj je na tarce wraz z żółtym serem, dodaj majonez oraz sól. Wyłóż masę na wcześniej ułożone mięso.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włóż naczynie i piecz około 30 minut.