Przysmak naszych dziadków i najlepsze lekarstwo na stawy. Tradycyjna galareta mięsna.

Przedstawiamy przepis na galaretę, który po prostu musisz wypróbować i podzielić się nim z najbliższymi!

Dzięki niemu galaretka wyjdzie przepyszna, miękka, po prostu idealna. Należy również pamiętać o tym, iż jest ona bombą kolagenu, co sprawia, iż bardzo dobrze działa na stawy.

Potrzebne Ci składniki do wykonania niesamowitej galarety:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz, do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2-3 główki czosnku

Zabierzmy się za przygotowanie potrawy:

Jako pierwszym krokiem w kuchni będzie włożenie naszych golonek do garnka oraz zagotowanie ich. Kiedy zacznie tworzyć się piana na powierzchni wody, usuń ją, a następnie wymień wodę (jej całość).

Następnie do garnka wkładamy warzywa i gotujemy je wraz z mięsem, przyprawami oraz liśćmi laurowymi. Tak przygotowany „wywar” należy gotować przez około 4 godziny, do momentu, aż mięso stanie się całkiem miękkie i oddzieli się od kości.

Przygotuj miski, osobne na mięso oraz warzywa i przełóż produkty z garnka właśnie do nich. Nie pozbywaj się bulionu, ponieważ będzie on potem potrzebny!

Należy je ostudzić, a w tym samym czasie zajmij się przygotowaniem czosnku. Oczywiście należy oczyścić go z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę do jeszcze jednej, osobnej miski.

Do czosnku następnie wlej dwie chochle wcześniejszego bulionu. Całość zostaw na około 5 minut, a następnie przecedź bulion, dwukrotnie. Odcedź czosnek z bulionu i po raz trzeci przecedź cały bulion przez sito.

Mięso pokrój na nieco mniejsze kawałki. Liście pietruszki oraz posiekaną marchewkę i natkę pietruszki ułóż na dnie przygotowanego wcześniej naczynia.

Następnie rozłóż na tym mięso, zalej bulionem i tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki na całą noc.

Wszystko gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!