Deser pełen witamin i wszystkie dzieci go uwielbiają. Przepyszny, ekspresowy tort owocowy.

Przepyszny, ekspresowy tort owocowy, który z pewnością pokochają wszystkie dzieci!

Wykonanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę i nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się wspaniałym deserem.

Składniki:

  • banan
  • jabłko
  • 2 kiwi
  • 8 truskawek
  • ciasteczka maślane
  • 1 litr mleka
  • 2 torebki budyniu karmelowego
  • 200 g migdałów
  • karmel
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Umyj i pokrój wszystkie owoce, a następnie skrop je obficie sokiem z cytryny.

Do garnka wlej mleko i dodaj budyń. Po zagotowaniu, przytrzymaj mieszankę na ogniu jeszcze przez dwie minuty, cały czas dokładnie mieszając. Zapobiegnie to przypaleniu się kremu.

Pokrojone owoce i ciasteczka ułóż w formie do ciasta. Jej kształt nie ma większego znaczenia – deser będzie prezentował się zjawiskowo w każdej formie. Polej wszystko gotowym kremem karmelowym.

W międzyczasie na suchej patelni podpraż migdały. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo wówczas uzyskają gorzki posmak! Prażenie ich przez kilkanaście sekund z każdej strony w zupełności wystarczy.

Całość przykryj folią i odczekaj chwilę, aż krem budyniowy nieco się schłodzi, po czym włóż do lodówki na kilka godzin. Gdy krem stężeje, delikatnie wyłóż deser na talerz lub blachę.

Polej ciasto sosem karmelowym i obficie posyp migdałami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!