Smakuje obłędnie. Obłędna w smaku marynowana cukinia w słoikach. Przepis od mojej babci.

Cukinia marynowana w sosie pomidorowym

Sezon na cukinię zbliża się dużymi krokami i każdy wielbiciel cukinii wie, że możemy przyrządzić ją na wiele sposobów i pod każdą postacią jest pyszna. Dziś przedstawiam najlepszy przepis na cukinię marynowaną.

Mogę zagwarantować, że jeśli raz przygotujesz ją w taki sposób, już nigdy nie sięgniesz po inny przepis. Tak przyrządzona cukinia znika z mojej spiżarni w pierwszej kolejności.

Do przygotowania cukinii w sosie pomidorowym potrzebujesz:

  • 1,5 kg cukinii
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 800 ml wody
  • 4 łyżki octu
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 75 g cukru
  • 30 g soli
  • 4 liście wiśni
  • 4 liście porzeczki
  • koperek
  • papryczka chili

Wyżej wymieniona lista składników wystarczy na 4 słoiki o pojemności 0,5 litra.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj słoiki. Należy je umyć, można również wyparzyć.

Teraz czas na cukinię. Umyj ją a następnie pokrój wzdłuż w paski o długości ok 8 cm i szerokości ok 3 cm. Tak pokrojoną cukinię umieść w słoikach.

Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, po 1 liściu porzeczki i wiśni, po gałązce kopru oraz po 2/3 kawałki papryczki chili, w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać.

Na koniec dodajemy ziele angielskie (po 3 ziarenka). Tak przygotowaną cukinię zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.

Następnie przechodzimy do wykonania zalewy.

Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier, zaczekaj do momentu zagotowania. W kolejnym kroku dodaj musztardę w proszku i przecier pomidorowy, zaczekaj aż się zagotuje.

Przed wlaniem do słoików wymieszaj dobrze zalewę. Po upływie 10 minut odlej wodę ze słoików i do każdego wlej po 1 łyżce octu, następnie zalej wcześniej przygotowaną zalewą.

Zakręć słoiki jak najmocniej i odstaw je stawiając dnem do góry. Następnie wekuj. Wekować możemy na kilka sposobów: standardowo czyli w garnku, na sucho w piekarniku a także pod kocem.

Polecam ostatnią metodę. Wystarczy, że słoiki z gorącą zalewą owiniesz w koc lub grubą ścierkę i poczekasz do wystygnięcia.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!