Smakuje obłędnie. Obłędna w smaku marynowana cukinia w słoikach. Przepis od mojej babci.
Cukinia marynowana w sosie pomidorowym
Sezon na cukinię zbliża się dużymi krokami i każdy wielbiciel cukinii wie, że możemy przyrządzić ją na wiele sposobów i pod każdą postacią jest pyszna. Dziś przedstawiam najlepszy przepis na cukinię marynowaną.
Mogę zagwarantować, że jeśli raz przygotujesz ją w taki sposób, już nigdy nie sięgniesz po inny przepis. Tak przyrządzona cukinia znika z mojej spiżarni w pierwszej kolejności.
Do przygotowania cukinii w sosie pomidorowym potrzebujesz:
- 1,5 kg cukinii
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 800 ml wody
- 4 łyżki octu
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 75 g cukru
- 30 g soli
- 4 liście wiśni
- 4 liście porzeczki
- koperek
- papryczka chili
Wyżej wymieniona lista składników wystarczy na 4 słoiki o pojemności 0,5 litra.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj słoiki. Należy je umyć, można również wyparzyć.
Teraz czas na cukinię. Umyj ją a następnie pokrój wzdłuż w paski o długości ok 8 cm i szerokości ok 3 cm. Tak pokrojoną cukinię umieść w słoikach.
Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, po 1 liściu porzeczki i wiśni, po gałązce kopru oraz po 2/3 kawałki papryczki chili, w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać.
Na koniec dodajemy ziele angielskie (po 3 ziarenka). Tak przygotowaną cukinię zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.
Następnie przechodzimy do wykonania zalewy.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier, zaczekaj do momentu zagotowania. W kolejnym kroku dodaj musztardę w proszku i przecier pomidorowy, zaczekaj aż się zagotuje.
Przed wlaniem do słoików wymieszaj dobrze zalewę. Po upływie 10 minut odlej wodę ze słoików i do każdego wlej po 1 łyżce octu, następnie zalej wcześniej przygotowaną zalewą.
Zakręć słoiki jak najmocniej i odstaw je stawiając dnem do góry. Następnie wekuj. Wekować możemy na kilka sposobów: standardowo czyli w garnku, na sucho w piekarniku a także pod kocem.
Polecam ostatnią metodę. Wystarczy, że słoiki z gorącą zalewą owiniesz w koc lub grubą ścierkę i poczekasz do wystygnięcia.