Ten kefirowy przysmak zrobisz w 10 minut. Najlepszy biszkopt jaki jadłam, z ukrytym nadzieniem w środku.
1 141
Jest to proste i tanie ciasto, którego wykonanie zajmuje tylko 10 minut!
Mogą je zrobić nawet dzieci. Dzięki temu przepisowi niestraszni Ci będą niezapowiedziani goście. Doskonały biszkopt na bazie kefiru powali na kolana nawet największych niejadków.
Do wykonania kefirowego przysmaku potrzebujesz tylko:
2 jajka
100 g cukru
180 ml kefiru
100 g roztopionego masła
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
ulubiony dżem (np. wiśniowy)
cukier puder – do posypania na koniec.
Sposób przygotowania:
Do miski wlej kefir, roztopione masło (niegorące), jajka i cukier. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki.
Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na którą wylej połowę zawartości miski. Na wierzchu wylanego ciasta, za pomocą łyżeczki rozłóż ulubiony dżem.
Pozostałą częścią ciasta zalej warstwę z dżemem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się smakiem.