Wielkanocny strudel z makiem i orzechami włoskimi, który nie zakwasza się nawet przez minutę: niezwykle szybki i smaczny przepis.

Fantastyczny przepis na przaśne strucle wielkanocne, które przygotujesz w kilka minut. Ich sekret polega na tym, że ciasto wcale nie musi rosnąć, mimo że zawiera drożdże.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki półgrubej
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 300 ml oleju
  • 500 ml mleka (może być więcej)

Drożdże:

  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml ciepłego mleka

Nadzienie makowe (na dwie bułki):

  • 250 g mielonego maku
  • 3 łyżeczki dżemu morelowego
  • 50 ml oleju roślinnego

Nadzienie orzechowe:

  • ok. 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 ml gorącego mleka
  • 3 łyżki cukru lub do smaku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 pełne łyżki gęstego dżemu lub marmolady

Przygotowanie:

Ponieważ nie musimy zostawiać ciasta do wyrośnięcia, najpierw przygotujemy drożdże i nadzienie. Do 100 ml ciepłego mleka dodać 1/2 łyżeczki cukru pudru.

Rozbij kostkę drożdży. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) wymieszać. Dodaj drożdże z mlekiem. Następnie dodaj 2 jajka.

Stopniowo dodawać olej i 500 ml ciepłego mleka. Za pomocą miksera ręcznego wyrobić ciasto. Podziel na około 4 części. Z każdego uformować kulkę, wypełnić farszem. Nadzienie makowe: Zmiel mak lub użyj mielonego maku. Do maku dodać dżem morelowy, olej i wymieszać.

Nadzienie orzechowe: Nadzienie orzechowe zalać gorącym mlekiem i dodać pozostałe składniki. Zrolować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka posmarować olejem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmarować olejem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!