Przygotuj więcej porcji, bo znika błyskawicznie: Leniwa sałatka na zimę.

Proponujemy przepis na bardzo ciekawą sałatkę na zimowe dni. Twoim bliskim na pewno zasmakuje i będzie idealnie pasować jako dodatek do każdego dania. Sałatka jest prosta i niesamowicie pyszna. Na pewno zyska  popularność w Twojej rodzinie.

Składniki:

  • 800 gr marchwi
  • 500 gr cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1200 gr kapusty

Na słoik (0,5 l.)

  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżki octu
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Do słoika włóż ziarna pieprzu.

Obierz marchewki, zetrzyj je na tarce do marchwi po koreańsku, włóż ją do słoików, lekko ją ugniatając. Obierz cebulę, pokrój na pół pierścienie i połóż jako kolejną warstwę na marchewce.

Usuń nasiona z papryki, pokój w paski i włóż do słoika,ugnieć delikatnie. Poszatkuj kapustę i ułóż następną warstwę w słoiku. Usuń łodygę z pomidorów i ułóż pokrojone w słoiku. Ciasno przygniataj warstwy warzyw.

Następnie wlej olej roślinny do słoika. Kolej na marynatę. Włóż sól, cukier do miski, wlej wodę i ocet. Dobrze wymieszaj i wlej do słoika.

Przygotowane słoiki zakręć pokrywką i włóż do garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Gotuj sałatkę przez 20 minut. Następnie wyciągnij słoiki, owiń w koc i pozostaw sałatkę do całkowitego ostygnięcia.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!