Rolada z faszerowanymi ziemniakami na blasze: Zapomnij o smażonych plackach, to jest sto razy lepsze i zje je cała rodzina.

Jeśli masz w domu ziemniaki, wypróbuj ten pyszny przepis na faszerowaną roladę ziemniaczaną.

Podstawą są ziemniaki i ser, jako nadzienie możesz wybrać składniki, które aktualnie masz w lodówce. Polecamy lekko pikantne nadzienie z mięsa mielonego.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 300 g tartego sera
  • 20 ml oleju roślinnego (2 łyżki stołowe)
  • 4 gramy soli

Nadzienie (opcjonalnie):

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 zielone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (25 g)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (20 g)
  • płatki chili – do smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • kminek – do smaku
  • tymianek – do smaku
  • sól dla smaku
  • 3-4 gałązki pietruszki

Przygotowanie:

Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Rozłóż na nim starty ser cheddar i ułóż ładnie obok siebie ćwiartki ziemniaków, posyp je odrobiną soli i natrzyj olejem roślinnym. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Przygotuj patelnię z olejem i włóż do niej mieloną wołowinę. Mieszając od czasu do czasu smażymy do zrumienienia, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i zieloną paprykę – mieszamy, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i gotuj na małym ogniu.

Stopniowo posypać płatkami chili, czarnym pieprzem, kminkiem, tymiankiem, solą – do smaku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko razem.

Po 30 minutach wyjąć upieczone ziemniaki z piekarnika. Posyp je serem i nałóż mieszankę mięsną z warzywami, ładnie rozsmaruj i ponownie posyp serem. Następnie zwiń w rulon.

Posyp serem i natką pietruszki i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy rolada jest upieczona w piekarniku i jeśli tak, wyjąć. Możesz podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!